Oster fra Jura og Sveits

Fredag 23. oktober har du altså muligheten til å oppleve en god blanding av oster fra Jura og Sveits. Et fantastisk område for gode oster, kvalitetsur og gode viner. Vakkert landskap også, masse god mat og hyggelige folk i et område som strekker seg på begge sider av landegrensen mellom Frankrike og Sveits, og som kulturelt slett ikke kjenner til noen grense. Det har rett nok skapt en og annen osteforvikling, selvsagt. men det er det statene som har stått for, ikke regionens innbyggere.

Ostene

Jura er mest kjent for Comté, Morbier og ikke minst sesongosten Mont d’Or. Alle blir med. I Sveits har vi både Gruyère, Etivaz, Tete de Moine, Appenzeller og flere, en god del flere, faktisk, samt at jeg skal jobbe mye og hardt for å sikre meg at jeg får med hjem Sbrinz; som kommer til å sette Parmigiano Reggiano i et helt annet lys. Så langt jeg vet ikke tilgjengelig i Norge av en eller annen grunn, men her har du muligheten til å få smake. Oster fra Jura og Sveits kommer til å bli en skikkelig opptur. I tillegg nok en og annen overraskelse.

Viner fra området

Viner fra Jura og Sveits, de også. Sveits sine viner er kanskje ikke så velkjente, men de har sine perler. Franske Jura er et fremadstormende område, virkelig up and coming. Arnested for Vin Jaune, og har du ikke smakt det, så er det jaggu på tide. Verd hele inngansbilletten bare den.

Studietur

Om en uke drar jeg med gode vinvenner på studietur til nettopp Jura. Selv om vin nok er hovedfokus, blir det oster både under lunchene og middagene, samt at planen er å få inn et ysteribesøk, og ikke hvilket som helst, bare vi får det til. Kurset 23. oktober avhenger imidlertid slett ikke av om vi kommer innom det ysteriet eller ikke.

Har du ikke meldt deg på så er det bare å hive seg rundt. Prisen er så lav per deltaker at jeg innrømmer glatt at jeg trenger fullt hus for å få det til å gå i hop. En flott måte å starte fredagskvelden på, enten du er bare du eller dere er en vennegjeng.

Historiene

Disse ostene, ja enkelte av vinene også, kommer selvsagt ikke helt uten historie. Og du får dem alle på kjøpet. Jeg synes det er halve moroa. Fortell dem gjerne videre i godt lag og lat som om de er dine egne.
Men da må du ta turen til Brageveien 1 på Adamstuen i Oslo, 23. oktober kl. 18.30

Velkommen skal du være.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen