Kan ikke si at snøen ligger dypt ute, men det er midtvinters, kaldt og tid for faste og lett smeltbare oster, som egner seg både til ostefondu og Raclette. Da er det lett å tenke på Sveits, som er et viktig, om ikke så stort osteland. Osteproduksjonen er på ca 180 000 tonn per år og omlag 1/3 av det eksporteres. I Sveits er knapt 2/3 av all ost håndtverksfremstilt. Det betyr at mye av ystingen foregår i små gårdsysterier og håndtverksmeierier, samt på setrene oppe i fjellet om sommeren.
Sveits er et forholdsvis gammelt osteland og har bidratt til å spre mye kunnskap om ysting rundt om i verden, spesielt om faste oster. Derfor er også ostetyper som Emmentaler ganske utbredt. Norge er intet unntak i så måte, vi har hentet mye ostekunnskap fra Sveits.
Det er relativt sett ikke så mange oster som ystes i Sveits, men flere av dem er til gjengjeld veldig kjente.
Her følger en oversikt over de mest kjente sveitsiske ostene.
Appenzeller (AOP)
Kommer nettopp fra Appenzell i det nordøstlige Sveits. Osten er veldig kjent, men ikke så veldig vanlig i Norge.
Emmentaler (AOP)
Ystes flere steder i det vestlige Sveits med utgangpunkt i dalen Emme i kantonen Bern. Dette er en stor ost og ystes av rundt 200 landsbymeierier.
Emmentaler sliter litt Emmentaler er selve prototypen på sveitserost og de karakteristiske hullene.
Gruyère (AOP)
Selve kongen av sveitsiske oster. Tilvirkes i det vestlige Sveits oppe i fjellene og nede i dalene avhengig av sesong langs med hele grensen til Frankrike men med utgangspunkt i byen Gruyère i kantonen Fribourg.
Tête de Moine (AOP)
For de fleste nordmenn er dette en av Sveits skjulte skatter. Oppfunnt for ca 800 år siden av munkene på klostrene i Jurafjellene. Altså i det vestlige Sveits på grensen mot Frankrike, men ikke så langt fra Bern.
Vacherin Fribourgeoise (AOP)
En ost med en spesiell historie i den forstand at det var de unge gjeterne som fikk yste denne osten, mens de mest erfarne ystet Gruyère. Ost fra det vestlige Sveits, altså i samme området som Gruyère, men nede i dalene.
L’Etivaz (AOP)
Dette er også som sveitsiske oster flest en fast alpeost. Blir tilvirket i et lite område på sørøstside av Genève-sjøen. En ost som kun ystes mellom mai og september og i et forholdsvis lite volum. En god og smakfull ost som ystes av 72 små alpeysteri. Også en bitte liten landsby med samme navn.
Mont d’Or (AOP)
Nok en fantastisk ost på den myke siden denne gang, en av få i Sveits. Denne osten har også en fransk motpart og jeg må innrømme jeg foretrekker den. En av få sveitsiske oster som ikke er upasteurisert. Ystes fra midten av august til midten av mars. Fra sveitsisk Jura denne.
Andre oster fra Sveits
Det finnes også en rekke andre mindre kjente oster, noen tilgjengelig her til lands, andre ikke. Marechal er en av dem. Gruyère-stil. Chällerhocker er en annen. Fra Appenzell.
En litt annerledes sveitisk ost, stilmessig i hvert fall, er Fleurette – Tomme de Vache. Fra Gruyèreland og ystes gjerne av overskuddsmelk fra Gruyèreproduksjonen.
Sbrinz er en perle. Raclette tilvirkes over store deler av Sveits, men den beste heter Raclette de Valais (AOC) og tilvirkes i Valais.
Å drikke til
Får være litt patriotisk på sveitsernes vegne, så jeg anbefaler sveitsisk vin, hvitt fra Valais er mitt forslag. Det er gjerne av druen Fendant det.