Rush Creek Reserve fra Wisconsin

Det er et par ting med denne dagen. Det første er at USA har fått ny president. Vi får satse på at det gamle ordtaket; «Den Gud gir et embete, gir han også forstand» fungerer. For øvrig et gammelt tysk ordtak: Wem Gott ein Amt gibt, dem gibt er auch Verstand. (Kilde: SNL) Det andre er at de selvsamme amerikanerne, kanskje ikke noen av dem som var på innsettelsen i dag, men en god del andre, feirer National Cheese Lover’s Day i dag. Det skal de ha, de har en dag for det meste. For øvrig så må jeg bare innrømme at jeg aldri har skrevet om ost fra Wisconsin, selv om det er ostestaten par excellence. Det har sine naturlige forklaringer, men Rush Creek Reserve er verd et lite notat.

Uplands Cheese

Det er altså navnet på gården, eller rettere sagt ysteriet, som ligger i Dodgeville, Wisconsin. Det var en gjeng unge entusiaster, det vil si to unge familier som overtok gården i 2014 for å drive den videre, inklusive ysteriet. For så vidt viktig å videreføre fordi det har vært drevet med melk der i over 100 år. Uplands Cheese er en gård som to gårdbrukere kjøpte sammen. Det viste seg at denne gården hadde eksepsjonelt god melkekvalitet på grunn av gresset, noe de nødig ville blande med all mulig annen melk. Derfor ble det ysting. Dagens eiere kom som læregutter til dette ysteriet og har altså endt opp med å overta det.

Rush Creek Reserve

Her yster de ost etter sveitsisk tradisjon av rå kumelk som er utfordrende nok i et land som USA. Rush Creek Reserve er en av to oster, den andre er en fast ost av alpetype à la Gruyère/Beaufort. To fantastiske oster å måle seg mot. Den heter for øvrig Pleasant Ridge Reserve. Ystes om sommeren når kyrne går ute beiter frisk gress. Og visstnok den mestvinnende amerikanske osten.

Rush Creek reserve
Rush Creek Reserve. Foto: Uplands Cheese

Men det er altså en annen ost det skulle handle om her i dag. Vinterosten er Rush Creek Reserve. Og det er en Mont d’Or-type. Tro kopi, og de legger ikke skjul på det heller. Vinterost betyr at kyrne kun fôres med høy. Det gir en annen melk og dermed en annen ost. Slik er det. Så må den modnes minimum 60 dager, det er reglene i USA, det er dobbelt så lenge som sin sveitsiske motpart.
Fin rik og søt melkesmak, med litt innslag av gran fra beltet som den er bundet inn i. På godt Mont d’Or-vis; varm den opp, skjær av toppen og dypp enten brød eller kokte poteter i osten og nyt. Spis gjerne skorpen også, den har mye fin smak den.

Tilgjengelighet

Nå er nok ikke denne osten tilgjengelig i Norge, men kanskje kan du få den på NK i Stockholm. Noen som kunne tenke seg å ta den inn? Den faste også.

Å drikke til

Her kan det nok passe med en rik amerikansk Chardonnay. Om det skulle være vanskelig å få tak i, så finnes det både Burgund og Jura.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen