Ostekniver

Ostekniver må jeg ha. Enkelte vil vel si at kniv er kniv og at en ostekniv går i klassen sammen med aspargesskreller. Det har jeg imidlertid ikke. Har greid meg greit hittil, og aspargessesongen er kort.

En kniv for hver ost?

Det er selvsagt mange typer og mange kvaliteter av ostekniver. Jeg må innrømme at jeg ikke innehar noen stor samling, men et par nyervervelser ble det i høst.

Nå er det ikke slik at jeg ikke kan skjære ost med en vanlig skarp kniv for det gjør jeg som oftest. Men dersom du har gjester så er det litt stas og kunne presentere en ekte ostekniv heller enn grønnsakskniven din hvor god og skarp den enn måtte være.

En Parmigiano Reggiano-kniv har jeg hatt lenge. Nesten så den begynner å bli utslitt. Hvis du ikke er kjent med arten så ser den nesten ut som en østerskniv. Er nok ikke like skarp, men dog..

Ellers er disse avlange litt butte med skjæreriller på spissen veldig vanlig. Har en slik jeg, fra Øyo, og den er gammel og velbrukt, skaftet i tre uttørket fordi jeg har vasket den i oppvaskmaskinen. Det gjør jeg ikke med mine øvrige kniver.

To merker

Det er to merker når det kommer til virkelige ostekniver. Det ene kan jeg mer om historien til enn det andre. De to merkene det er snakk om er Laguiole og Le Thiers. Førstnevnte kjenner jeg litt av historien til. Dersom du leser kommentarene under så vil du lære at Le Thiers kun kan lages i denne byen, altså Thiers.

I forhold til Lagiole-kniver hadde det seg nemlig slik at folk fra Laguiole dro til Spania om vintrene for å finne arbeid der. Mens de var der så kom de over foldekniver som de tydeligvis syntes var fascinerende. For da de etter hvert returnerte til Frankrike og Laguiole så startet de opp å lage sine egne versjoner. Det har etter som årene har gått utviklet seg til en stor industri med et sortiment langt ut over foldekniver. Så Laguiole er et merke men også det området hvor det startet for Frankrikes del.

Ostekniver Laguiole og Le Thiers
Ostekniver Laguiole og Le Thiers
Le Thiers er også et velkjent merke, oppkalt etter byen med samme navn, og med respekt å melde; det er Frankrikes bestikkby. Så det er ikke tvil om at de har kunnskap om å lage kniver. Inkludert Laguiole.

Jeg har en av hvert merke; en liten kjøttøksaktig ostekniv av merket Laguiole samt en liten gaffel. Så har jeg en mer tradisjonell ostekniv med hull og spiss til å ta ostebitene med av merket Le Thiers.

Nå står det ganske klart på knivene hvilket merke det er. Men husk at alle Laguiolekniver har et bilde av en bie på seg. På toppen, akkurat i overgangen mellom skaft og knivblad.

Tilgjengelg på Majorstuen

Jeg har kjøpt mine i Frankrike men jeg vet at i hvert fall Fromagerie på Majorstuen har Laguiole-kniver. De opplyste om det rett før helgen. Det er like før jul nå, så om du er i beit for ønsker så er herved tipset gitt.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen