Cabri Ariegeois fra Pyrinéene

Planen var at Mont d’Or skulle være en av juleostene. Den franske varianten som i virkeligheten heter Vacherin du Haut Doubs er best synes jeg, fordi den er upasteurisert. Den sveitsiske er termisert, så den er ikke fullt ut pasteurisert, bare halvveis. For enkelthets skyld så omtaler jeg den som Mont d’Or heretter. Og da mener jeg den franske. Greit??

I Mont d’Or-universet er vi midtvinters

Den er på sitt beste nå midtvinters. Vel julen er ikke det vi normalt omtaler

Mont d'Or
Mont d’Or
som midtvinters, men for Mont d’Or er det liksom midt i sesongen og sesongen er vinteren. Altså midtvinters. Den er alltid god men best nå.

Noen gode ostebutikker, finnes det flere?

Du har to handledager på deg til å få den i hus. Det burde gå greit. Hvis du har en all right ostebutikk i nærheten. Den er noe så som sjelden som er god ost og relativt lett å få tak i. Men ikke i dagligvarebutikken. Erru gær’n? Har du imidlertid en Fromagerie, Gutta, Helmersen i Tromsø, Ostehuset i Stavanger, Maschmanns, Mathallen vil jeg tro, Flaneur, Frogner Special, Colonialen i Bergen og hva de måtte hete og hvor de måtte ligge så er det bare å ta seg en tur for å handle inn.

Men det ble ikke noen Mont d’Or for min del, men det var selvsagt av en grunn. Slik er det alltid i livet, ingenting er tilfeldig.

Det hadde seg slik at jeg skulle kjøpe inn oster til Vinforeningen julemøte. Dro til Maschmanns for å ta den i øyensyn. Det ble ost, ingen tvil om det. Mont d’Or var ikke på handlelisten og skulle heller ikke være det.

Cabri Ariegeois

Imidlertid så ble jeg gjort oppmerksom på Cabri Ariegeois. Fra Pyrinéene. Lik en Mont d’Or men gjort av geitemelk. Spises på samme måten. Altså lunet. Kokte poteter, godt fersk brød og litt spekemat.

Å drikke til

De hadde ikke så mange av den, så kanskje akkurat denne særegenheten av en ost ikke er tilgjengelig, men da finnes Mont d’Or, det er jeg sikker på. Da gjerne med en vin fra Jura. Det er det kanskje ikke alle som tilfeldigvis har i hus. Det kan det være verdt. Uansett hvitvin. Siden min ost er fra Pyrinéene bær det være en vin fra Languedoc-Roussillon. Det har jeg ikke. Så enten en hvit burgunder eller en tyske riesling får holde. Det tror jeg blir veldig bra.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen