Et av de flittigst brukte søkebegrepene på min engelskspråklige osteblogg, som jeg har tatt ned for øvrig, var ost av hestemelk. Kan ikke si nordmenn er like opptatt av det. Det er i orden for det er en sjeldenhet. Men Mongolia er et sted å dra om du er på lidenskaplig jakt etter hestemelksost. Vel bekomme.
Ost av de fleste typer melk
Det betyr i praksis at man kan lage ost av nær sagt hvilken melk som helst. Men det hjelper godt at det er rikelig med både fett og protein.
Ekte Mozzarella
Det bringer meg over til dagens tema som er sauemelk og bøffelmelk. To typer melk som blir brukt til ost og som vi ikke tilvirker her hjemme. Jeg vet ikke om bøffel ville trives her, men det spiller for så vidt ingen rolle. Den meste kjente osten av bøffelmelk er for øvrig Mozzarella, og ekte Mozzarella skal være av bøffelmelk, bare så det er sagt. Det har jeg sikkert også sagt før. Og kommer til å si igjen. Det er typisk at Mozzarella av bøffelmelk er en sjelden vare i dagligvarebutikken. Men den finnes i de beste supermarkedene. Og i spesialbutikkene selvsagt.
Ikke rette sauerasen
Det jeg er litt mer forundret over er at ikke vi har en sauerase som egner seg til melking her i landet. Vi har da nok sauer, men sauemelksost er vi «ikke interessert» i å lage. Nå vet jeg en forsøksring på sørvestlandet har prøvt seg for mange år siden uten at det tydeligvis ble noen suksess. Det finnes nok også små tilløp her og der men ikke som har frembrakt noen ost som i hvert fall jeg vet om.
Høyt fett og proteininnhold
Det som er det fine med både sauemelk og bøffelmelk er at de egner seg så godt til ysting. Høyt fettinnhold og høyt proteininnhold. Mens kumelk har 3,9% fett (det står på alle H-melkkartongene) og geitemelk har magre 2,7% fett har bøffelmelk og sauemelk henholdsvis 7,6% og 7,4%. Og mens proteininnholdet er 3,3% for kumelk og 2,7% for geitemelk er det 4,2% og 5,5% for bøffel og sauemelk respektive. (Kilde: Anders Oterholm: Norsk Ost)
Roquefort og Pecorino
Den meste kjente sauemelksosten er Roquefort, men det finnes mange andre. Spesielt i Pyrinéområdet er det et rikt utvalg av faste sauemelksoster. På Korsika også. Godsaker. Italia har dessuten sin Pecorino.
Men en god norsk gårdsprodusert sauemelksost hadde vært kult rett og slett.
PS!
Osteriet i Samnanger lager en blandingsost av sau- og kumelk. Sterke Nils’n heter den.