Munster igjen

Siden jeg skulle ha vært på en Alsacesmaking i dag kan det passe å skrive om Munster igjen. Har gjort det før, men det er en god stund siden, nok over året, så det har du uansett glemt. Sammenhengen er da selvfølgelig at Munster er fra Alsace, ja litt fra Lorraine også, men mest fra Alsace.

Litt teit at denne smakingen skulle være i dag og ikke i neste uke for eksempel, fordi jeg er alenefar denne uken, og smakingen foregår midt i middagstiden og vi har to barn som synes det er veldig greit at far er hjemme når mor er på reise.

Men det ga meg en grunn til å skrive om Munster. Nest gang kommer til å bli i september eller deromkring for da planlegger jeg, vi = Vinforeningen, tur til nettopp Alsace. Derfor hadde det vært ekstra stas å være i Gamle Logen i dag. Nå har jeg vært i Alsace noen ganger før, så en viss peiling på både geografi, vin og kjøkken har jeg. Men fremdeles mye å lære. Det er det fine.

En stinkeost

Munster er det engekskmennene kaller en «real stinker.» Det betyr ikke at smaken nødvendigvis er så stram. Det har selvsagt litt med alder å gjøre. Og ligger den litt lenge så blir skorpen også litt uggen. Nesten som å spise grus. Knaser mellom tennene. Det kan faktisk ha noe med at den blir vasket med en blanding av salt, vann og stein. Da er det på tide å skjære den bort, synes i hvert fall jeg. Rødkittost. Upasteurisert og av kumelk.

Irske munker

Historien vil ha det til at det var munker fra Irland som kom og slo seg ned i det som nå heter Munsterdalen som først tilvirket osten. Og fermiervariantene blir laget på samme måten den dag i dag. Navnet er de ikke helt sikre på. Det kan være etter byen Munster som ligger der, men det kan også være at det refererer seg til det latinske ordet for kloster: monasterium.

Munster eller Géromé

Samme osten det, og i dag heter den Munster-Géromé. Men i utgangspunktet reflekterte dette om osten var laget i Alsace, nærmere bestemt i Vosges-fjellene (Munster) eller om den var laget i Lorraine (Géromé). AOP-beskyttelse. Det som er viktig å se etter er om det er en fermierost. Står i så fall tydelig på etiketten. Alternativet er en industriost, og det er stor forskjell på disse. De du får i noen dagligvarebutikker er industrioster og gjerne pasteuriserte. Kan liksågodt kjøpe noe annet. Den står på landbruksministerens 14-på-topp-liste denne. Uvisst av hvilken grunn. Så kjent og kjær er den ikke i Norge.

Anvendelse

Spis den som den er med litt god fersk loff. De lokale bruker gjerne å strø litt karve over osten. Det mildner den litt. Ellers er det veldig vanlig å spise den med bakte poteter og finhakket løk.

Å drikke til

Jeg drikker Gewürztraminer til Munster. Vet at noen foretrekker Riesling og det er greit men jeg drikker altså Gewürztraminer.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen