Mor Åse

Jeg handlet ikke så mange oster på Matstreif, snakket heller med hyggelige ostefolk. Lite nye oster var det også. Men jeg «fikk» med meg et hjul av Mor Åse fra Avdem gardsysteri på Lesja. Hyggelig prat også, med Sigurd Avdem.

Mor Åse fra Avdem

Må innrømme at jeg har litt sansen for Avdem med ostene Fjelldronning og Mor Åse. Dessuten blir vi tatt så hyggelig imot når vi en og annen gang kjører over Lesja og stikker innom ysteriet. Har nok spist mest Fjelldronning. Mor Åse er en yngre ost. Derfor var det veldig hyggelig å få tilbud om å handle med meg et helt hjul av den osten. Ca 1,2 kilo. Mor Åse er en ost som er ferskere enn Fjelldronning i den forstand at den har kortere modningstid. Mitt eksemplar ble ystet 8. juli så den er bare to og en halv måned gammel og er slik sett på høyden nå.

Mor Åse
Mor Åse
Mild ost

Hvis du vil ha en mild ost, halvfast, med utpreget melkeduft, litt urter og svake kryddertoner og som ellers bare er behagelig så er dette osten for deg. Upasteurisert kumelk fra egen gård. Rødkittost; altså er den vasket i saltvann og får en fin tynn og tørr skorpe, som du godt kan spise, men de fleste vil nok skjære den bort.

Daddelhonning
Daddelhonning
Koseost, men gjør seg også på litt godt landbrød. Flott, kompakt og blekgul ostemasse.

Serverte den i går kveld på Progressive dinner og den fikk veldig mye skryt. Litt nøttebrød og en dash daddelhonning. Får du tak i daddelhonning så kjøp med et glass eller to. Imidlertid ikke lett tilgjengelig. Burde være en typisk vare for Gutta på Haugen dette.

Å ha et helt ostehjul er stas. Litt høytid å dele det opp. Hadde også med et godt stykke til Vinforeningens møte.

Å drikke til

Har drukket både tørt og søtt til denne osten, og det fungerer. På Vinforeningens møte hadde vi hvite Rhône-viner; Hermitage, St Joseph og Condrieu. Godt i seg selv og godt til ost. Fantastiske viner. I går serverte jeg Moulin Touchais 1988 og den satt som et skudd den også.

Vel bekomme!

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen