Gruyère de Jura

Jura blir nok oftest forbundet med Frankrike, men gamle tradisjonelle regioner tar ikke hensyn til nasjonale grenser, så området ligger både i Frankrike og Sveits. Og i tilfelle du er litt ignorant på området ost, så er Gruyère en sveitsisk ost. Og hvilken ost. Det er flere oster som får benevnelsen ostenes konge, men det er noe eget med Gruyère og den står frem som en sterk kandidat.

Gruyère
Gruyère

Lac de Neuchâtel

Gruyère kan fremstilles i hele det vestlige Sveits, men denne osten kommer spesifikt fra byen Yverdon som ligger i sørenden av Lac de Neuchâtel. Ganske så rett nord for Lausanne. En coopertativ ost dette, som fremstilles hele året. Gruyère skiller gjerne på om det er sommerost fra fjellene der kyrne kun fôres på gress, da heter den gjerne Alpage, eller om det er vinterost der kyrne fôres på høy. Upasteurisert kumelk selvsagt.

Hvis du vil ha litt mer facts så kan du finne det her hos Mons.

Tradisjon

Gruyère er ellers en gammel ost. De har i hvert fall nedtegnelser som som viser at osten er tilvirket fra omkring år 1115. Så masse tradisjon her.

Hvordan er den da?

Blekgul og veldig kompakt. Ikke noe Emmetalaktig her, hull altså. Veldig forskjellig i smak også for øvrig. Det er en annen historie. Søtlig nøttesmak. Rund og intens. Fantastisk skorpe som vitner om en viss tids lagring. Skjær den bort. Dette er vel kanskje en erketypisk ferskt landbrød, ost og en flaske vin kombinasjon. O lykke!
Ja, sleng gjerne med litt god italiensk salame også; gjør ikke opplevelsen noe mindre minneverdig det.

Å drikke til

Jeg ville foretrekke en Chardonnay fra fransk side av grensen, gjerne fra Jura-området. Tåler også rødvin, og da vil jeg anbefale Burgund. En fantastisk ost krever fantastiske viner, så jeg vet ikke om budsjettvarianter er tingen her. Kommer an på øynene som ser. Hverken Jura eller Burgund kommer vel inn under det som normalt kalles budsjettviner for øvrig.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen