Min utgåtte Manchego

Jeg har nevnt det før, og det var på Mega Hagan. I Nittedal altså. Det hender jeg er innom der hvis jeg en sjelden gang trenger å kjøpe meg lunsj. Det måtte jeg før ferien en gang og det var da jeg så den; et stort stykke Manchego til halv pris på grunn av dato. Nå har jeg ingen illusjon om at den er upasteurisert, da hadde det stått på. Manchego kan dessuten være begge deler.

Manchego, virkelig utgått på dato

Nok om det, vi skriver slutten av august og jeg sitter her med min Manchego og et glass rødvin. Funker det. Det må være minst to og halv måned siden den gikk ut på dato. Like god om ikke bedre. Den har i hvert fall ikke lidd noen nød i min osteskreppe i kjøleskapet.

Regelverket moden for revisjon?

Nå er ikke dette ment å gjøre narr av Maga eller noe, for butikken følger reglene. Men reglene for holdbarhetsmerking av faste oster burde kanskje revurderes? Nå er det jo slik at Manchego normalt modnes et sted mellom 60 dager og to år. Har den fått modne i to år, så tåler den litt til. Dette var nok ikke en toårsost.

Tine Edamer

Det er veldig lenge siden jeg var på Matfestivalen i Ålesund. På den tid hadde Tine en tradisjon der de lanserte årets Edamer. Den var fersk, for reglene tilsa at det måtte den være. Vi fikk med en hjem så vi kunne lagre den selv. Nå er de reglene blitt endret, så det går i hvert fall an å modne ost.

Til jul er det to år siden jeg kjøpte et eksemplar av den vanlige røde varianten. Den blir vel da tre år nå. Skal se om jeg tar den til jul eller om den overlever et år til.

Manchego’en fra Mega på Hagan overlever ikke til jul. Enten spiser vi den som den er med litt kvedesyltetøy, eller så blir den revet over litt pasta til middag en dag. Går meget godt an det. Trenger på ingen måte være Parmigiano Reggiano hver gang. Sbrinz og Pecorino er andre gode alternativer. Skal du være råflott så river du litt Salers over pastaen, men det synes jeg kanskje er i drøyeste laget.

Å drikke til

Til Manchego synes jeg det passer best med en moden Rioja, Reserva heller enn Gran Reserva, fordi det blir for mye eik i GR etter min smak. Skal nå dessuten overleve osten også. Andre gode viner vil nok også passe. Modenhetsgraden på vinen må stå i stil med modenhetsgraden på osten. I dette tilfellet leker like barn best.

Share your cheese knowledge

2 hendelser på “Min utgåtte Manchego”

 1. Hei og takk for at du tar kontakt. Beklager at jeg ikke har fått svart deg før.
  Det beste hvis du skal lagre en ost er at den er hel. Ellers vil ostepapir eller papir som er vokset være bedre enn Gladpack-type som nok er det verste. Gladpack o l kan du bruke hvis det er snakk om kort oppbevaring. Det beste er kun å kjøpe det du trenger, men det er ikke alltid mulig.
  Hvis du har mulighet for å vacuumere så går det fint for halvfaste og faste oster, myke oster blir gjerne deformerte i vacuumeringsprosessen.
  Jeg har et eget kjøleskap som ikke er for kaldt, trenger ikke fire grader for ostens del. Ellers er grønnsaksskuffen er fin å bruke, der er det litt mildere enn i resten av kjøleskapet. Har du et kaldt rom, kjeller eller bod/kott, så er det fint. For ditt formål, hvis det bare er å oppbevare osten, så bør det ikke være over åtte grader.
  Ost skal ikke ligge så tørt, de fleste oster modnes med forholdsvis høy luftfuktighet. Tørr, kald luft vil tørke ut osten.
  Temperatur påvirker hvor raskt osten utvikler seg. Dess varmere det er, dess hurtigere modnes osten. Og omvendt. Ligger osten for varmt er det også fare for at du får vekst av spesielt sopp og kanskje bakterier du ikke vil ha (hvis du ikke er yster da og har steinkontroll på miljøet der osten oppbevares).
  Håper det hjelper litt.

 2. Hei! Hvordan lagrer du ostene, må de ligge i kjøleskap, eller kan de lagres mørkt, tørt og kaldt? Evt. maks temp?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen