Lun ost

Mont d’Or

Fikk spørsmål om hva som var best å servere varm av Brie og Camembert. Ingen er vel svaret. Mont d’Or er best. Mont d’Or kan være både fransk og sveitsisk. Er den fransk heter den Vacherin du Haut-Doubs og er upasteurisert. Dette er min favoritt. Hvis den er sveitsisk heter den Vacherin Mont d’Or og er termisert, dvs. en slags light pasteurisering.

Mont d'Or
Mont d’Or

Begge ostene kommer i en eske av trespon og begge har Mont d’Or klart trykket på siden. På den franske varianten står det imidlertid Vacherin du Haut-Doubs under. Slik er det.

Inn i ovnen

Av med lokket, fjern eventuell plastemballasje, sett resten inn i stekeovnen på 180℃ i 25 minutter. Kutt av toppen og spis med skje med godt brød og en god hvitvin til. Gjerne fra Jura.

Brie eller Camembert

Camembert. Det er jo en ost det er vesentlig lettere å få tak i enn Mont d’Or. Lun ost er helt kurant å servere. Men bruk skikkelig Camembert. Jeg foretrekker en som er upasteurisert. Det tremger den ikke være for å være god, men mesteparten av den Camembert’en som er i dagligvareforretningene har vel knapt vært nær Normandie. Jeg foretrekker å servere lun Camembert utporsjonert. Dvs. del opp osten først og lun den i ovnen på tallerkenen. Har du mikrobølgeovn så ta den noen sekunder der. Jeg har ikke det. Det er en prinsippbeslutning vi har tatt. Prøv deg litt frem. Tiden avhenger også av hvor moden osten er. Dess mykere dess mer moden og kortere tid i ovnen. Her trengs litt fingerspitzengefühl for den kan fort bli liggende som en flat liten ostekladd på tallerkenen. Tabbe.

Går det ikke an å lune Brie? Joda, det gjør det. Men jeg foretrekker Camembert til det formålet. Kan også bakes inn i for eksempel butterdeig. I et selskap forrige helg fikk jeg lun Brie i filodeig på kvedekompott. Godt det.

Lunet Chèvre

Valençay
Valençay

Klassisk dette. Akkurat nå er det knapt sesong for chèvre, men de første har vel kommet inn i butikken tenker jeg. I slutten av februar er de nok på plass de fleste. Unntatt Knudenosten, der går det nok litt ut i mars før den er på plass. Jeg foretrekker grillet chèvre på godt brød. Først en skive brød på grillen. Deretter snu den og legg på en skive chèvre. Lukk lokket på grillen og vent en 5 minutters tid. Sjekk om den trenger litt mer tid. Fantastisk spise. En av mine favoritter til dette formålet er Valençay. Men bevares, det er mange å velge mellom, men ikke bruk industrichèvre fra dagligvarebutikken. Det er ikke chèvre. Vinmessig er det Sauvignon blanc som gjelder, Sancerre helst.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen