Saint Vernier – ost fra Jura

Det er nå en søt liten sak denne Saint Vernier. Det er bare en ting å utsette på den og det er at den er pasteurisert. Det var jeg ikke klar over da jeg kjøpte den, og det er vel like greit fordi jeg mest sannsynlig hadde kjøpt noe annet. Det gjorde jeg ikke, kom hjem med denne jeg og oppdaget det hele da jeg pakket den ut av handlebagen. Litt irritert på meg selv for dårlig bakgrunnssjekk; på den annen side en liten ost til 49 kroner.

Fra Juraområdet

Fikk beskjed om å temperere den fordi den var veldig mild i smaken. Og det er den. Litt tykk men absolutt spiselig skorpe og temmelig flytende ostemassen innenfor.

Saint Vernier
Saint Vernier
Kumelksost og kommer fra Jura, ikke så veldig langt fra Besançon faktisk. Blir vasket med en vin av Savagnin-druen. Min ost var tilvirket av Jean Perrin som er et familiemeieri i en by som heter Cleron. De pasteuriserer for øvrig all melk de yster av. Nå er det ikke slik at dette er en Jura-ost som sådan, så vidt jeg vet tilvirkes den kun på dette ene meieriet og det er de som har utviklet den.
Skorpen er blek hvit med gule striper innimellom. Ostemassen er off-white og som sagt ganske flytende. En ost som anbefales om du ikke er så bevandret ut i ostens forunderlige verden. En flott begynnelse, med andre ord.

Treboks

Osten kommer i en liten treboks, noe som for øvrig er ganske typisk for dette området. Det vil si når det gjelder myke oster. De faste fjellostene har nok med seg selv. Disse små boksene blir laget av lange sponremser og det er ganske artig å se hvordan de blir laget for hånd fra hele granstammer. Sangliers blir de underlig nok kalt de som lager disse, men de er altså tømmerhuggere som har spesialisert seg på dette.

Å drikke til

Drikk lokalt. Og hvitt. Altså en juravin, gjerne fra Arbois. Den er vasket i vin fra savagnindruen så hvorfor ikke prøve en Savagningvin til. Bl.a. Tissot har flere varianter tilgjengelig i Norge.

vcel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen