Fondueost

Jeg skrev her forleden at jeg hadde fått meg nytt ostefonduesett. Ostefondue forbinder vi gjerne med Sveits, selv om det slik sett er vel så mye fransk, opprinnelig i hvert fall. Fondue kommer ellers fra fransk.
Så også at Fromagerie hadde en fondueblanding, ferdig revet av mange gode oster. Nå må det innrømmes at jeg har en sunn skepsis til ferdigrevet ost. Liker helst å kjøpe ost for så å rive selv. Da er jeg trygg på at det kun er ost. Så var ikke dette ment som en insinuasjon at den omtalte fondueosten inneholder annet enn ost. Den kommer fra Mons så jeg på bildet, og de har jeg absolutt tillit til.

Flere oster kan brukes

Til fondue brukes de fleste Alpeostene på både fransk, sveitsisk og italiensk side. Italienerne bruker gjerne sin Fontina i fonduen sin. Valgmulighetene er mange og det trenger slett ikke bare være faste oster.

Det var i grunnen en annen ost jeg ville skrive om i dag. Den egner seg veldig godt til fondue og er sveitsisk. Upasteurisert og av kumelk. Ja, jeg vet ikke om det ystes annet enn kumelksost i Sveits. Det er i hvert fall det de er kjent for.

Vacherin Fribourgeois

Dette er en fantastisk fondueost. God smak og så med en veldig lav smeltetemperatur, 50℃ faktisk, noe som er særs praktisk. Er fra Fribourg-området i Sveits. Det er samme området som Gruyère kommer fra. Opprinnelig var det ungdommen som ystet denne osten. Mens de voksne var opptatt med å yste Gruyère lagde de unge gjeterne Vacherin Fribourgeois. Den er mindre og dermed lettere å håndtere. Veier ikke mer enn en 7-8 kilo denne. Den har AOC-beskyttelse. Er halvfast, blekgul nesten mot elfenbensfarge. Små runde hull. Fin melkesmak samt litt krydder. Ystes i små meierier nede i dalen. Om sommeren lages Alpage på setrene oppe på fjellet. Verd å lete etter.

Å drikke til

Hvitvin og et lite glass Kirsch, eller to. Husk at noe skal i fonduen, både av vinen og Kirschen. Gjerne sveitisk hvitvin, men absolutt også fransk fra Jura eller Savoie-regionen. Kanskje helst det. Men hvitt må det være.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen