Lenge leve Italia

Nå var det ikke det jeg hadde tenkt å ha som tittel, ikke at jeg ikke mener det, men min italiensk er heller dårlig, og Google translator på ingen måte til å stole på, så da ble det litt rart det hele. Så jeg droppet det rett og slett.

Nok om det, det skal handle om italiensk ost. Og anledningen er den noe begrensede Italian Food Festival bak domkirken her i Oslo i går og i dag. Vi tok en «family outing» i går ettermiddag vi. Jeg var stort sett på jakt etter ost så festivalen var mer enn stor nok for meg. Men litt annet vart det jo også.

Det var tre oster som ble med hjem. Salva Cremasco,

Salva Cremasco
en upasteurisert kumelksost fra Lombardia. Har et slags feta-preg, dog uten sammenligning for øvrig. Branzi er en annen upasteurisert kumelksost, fjellost dette og ser slik ut. Altså en lys fastost fra vintersesongen. Sommersesongen oster er noe gulere på grunn av foret.
Branzi
Fjellgress er nå engang noe eget. Disse er ikke tilgjengelige enda. Det er vel like greit, denne type ost tåler godt å lagres. Men det var nå en sommer i fjor også om jeg ikke hsuker feil.

Den siste hører strengt tatt ikke hjemme her fordi den er pasteurisert, men kommer inn på kvoten berømte oster. Gorgonzola piccante ekstra lagret; det er vel det som gjør den piccante. Og piccante er den, nesten så den svir litt for mye i munnhulen og trigger en aldri så liten hostekule. Men smak, det er masse smak. Det skal det jo være av ost.

Sistnevnte er tilgjengelig selvsagt. Er litt usikker på de andre, om det er noe som kommer. Det var Guffanti som hadde dem med, så det var vel litt for å promotere også. Slik utvider vi horosonten. Uansett hadde jeg hørt innom Gutta på Haugen, det var de som hadde standen.

I tillegg var der en upasteurisert fersk geitost, altså chèvre eller capra blir vel det på italiensk. Smakte den, hele familien gjorde det. Fantastisk god. Det var vel derfor den ble borte før vi fikk snudd oss, og med det navnet. Men Yngve hos Gutta har lovet meg at han skulle holde av en til meg som han hadde på luringa. Så mandag eller deromkring så bør den være i hus.

Ellers en Mozzarella di Bufala, selvsagt, noen godt solmodne tomater og en stor og flott basilikum. Dagens lunsj. Ja, ikke å forglemme fersk fiken. Det synes jeg er noen skikkelige ræl i dette landet. Men ikke i går. Store og fine og smakfulle. Vi har bodd i Georgia en stund, altså Georgia i Kaukasus. Kan si mye om det landet, men fiken i sesong? 2 kilo 5 kroner. Sinnsykt godt. Men det er der. I går var det altså et fikenunntak her i Kongeriket.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen