Strachitunt fra Italia

Jeg har da vært innom Italian Food Festival i dag. Bak domkirken. Vet ikke om det var for godt vær, men der kunne det ha vært flere, i hvert fall om noen er opptatt av god italiensk ost. Gode tilbud var det ellers også, inklusive osten.

Vi gjorde det til en familietur og vi koste oss alle med både italiensk is og masse smaksprøver. Men det var litt lite med stands, det må være mer italiensk i byen. Ny mulighet i morgen.

Nok om det. Mens jeg satt der i aftensolen tikket det inn en mail med spørsmål om den italienske osten Strachitunt. Hva vet jeg om den? Inntil da ingen ting. Nå har jeg aldri prøvt å utgi bloggen min for å være Italia-spesialist. Men det er voldsomt hyggelig å få slike spørsmål. Og det er veldig utviklende for meg. Da var det veldig greit å ha en representant fra Guffanti der. Han tok den selvsagt på strak arm.

Strachitunt er nok vanskelig å få tak i her til lands. Vanskelig nok i Italia. Fra Lombardia, rundt Bergamo. En upasteurisert kumelksost som ystes av morgen- og kveldsmelk hver for seg slik at den utvikler ulik kosistens, med andre ord noe av osten er myk mens noe er litt fastere. Over tid utvikler den litt blåmuggtoner. Kommer i hjul på rundt 4 kilo. Er noe mellom taleggio og Gorgonzola, og har da litt fra begge.

Hva den smaker vet jeg ikke men hør her hvordan den ble beskrevet av han som hadde fått den i Italia: I Venezia kom jeg over en fantastisk ost ved navn Strachitunt, nesten som en bløt, vellagret taleggio av utseende, men med innslag av mugg. Lukt av hasselnøtter og noe som minner om leverpostei og/eller gåselever, kremete konsistents, lang smakskurve med både sødme og litt beskhet i avslutningen, samt igjen litt gåselever.

Slike spørsmål vil jeg ha.

Dette må jo prøves ved en anledning. Ingen tvil om det. Den står på listen.

Å drikke til: Han som stilte spørsmålet hadde drukket en enkeltmarkssoave til og syntes det var forteffelig.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen