Keen’s Farmhouse Cheddar

Keen’s Farmhouse Cheddar er selve standarden på hvordan en Cheddar skal smake. Den standarden har endret seg noe gjennom århundredene, men har nå vært ganske stabil de siste 70 årene. Nå er ikke dette noe som endrer seg over natten, det har det aldri vært, men noen ganger skjer det en innovasjon som gjør at noe endres om ikke annet enn litt. Det har skjedd, kan bare nevne navnene Edith Cannon og Joseph Harding som hver på sin måte la noe av grunnlaget for den Cheddar vi ser i dag.

keen's farmhouse Cheddar
Keen’s Farmhouse Cheddar

Innovasjon med dagens øyne

De to som først jobbet sammen og deretter gikk litt til hver sin kant, tenkte nok ikke så mye på at det de drev med var innovasjon. De prøvde å lage best mulig Cheddar og fant slik sett metoder for det. Dette er mer enn 150 år siden. Smaken har endret seg over tid, men det var noen prinsipper de la, som gjelder ennå. Og som det paradokset det kan sies å være; amerikanerne kom til England for å lære å lage Cheddar. Som en slags takk for hjelpen eksporterte de tilbake det at ekte farmhouse Cheddar skal være clothbound. Gasbind innsmurt med fett.

Har du lyst å lære mer om om ost? Meld deg på kurs HER.

Keen’s farmhouse Cheddar

Familien Keen har laget Keen’s farmhouse Cheddar på gården Moorhayes Farm i Wincanton, Somerset siden 1899 og hvor femte generasjon nå er i ferd med å ta over. Gården ligger fint til på et høydedrag med vakker utsikt over et bølgende engelsk landskap. Og det er i Somerset det skjer. Det er selvsagt mulig å lage Cheddar andre steder, og Isle of Mull er fantastisk farmhouse Cheddar det også, av rå melk selvsagt, men det er Keen’s, sammen med Montgomery’s og Westcombe i Somerset som setter standarden. Nå sier rett nok de som tilvirker Isle of Mull at deres ost ikke er en Cheddar, men det er de alene om å hevde.
Hva er det med Keen’s farmhouse Cheddar som gjør den så attraktiv? Den er tett, rik og kremete. Har et flott smaksspenn, fra melk til sennepstoner (!) til umami og en tydelig, flott syrlighet. Veldig likandes.

Les også:Der veien ender..

West Country farmhouse Cheddar

West Country Farmhouse Cheesemakers omfatter flere enn de tre nevnte og alle er omfattet av den geografiske opprinnelsesbeskyttelsen PDO. Imidlertid er det noe ekstra med Keen’s, Montgomery’s og Westcombe. De danner noe som heter Slow Food Artisan Somerset Cheddar Presidium. Et Slow Food Presidium er der for å ta vare på både måten osten fremstilles på, samt smaken. Når det er sagt, disse tre lager oster som varierer både i smak og konsistens.

Cheddar i Norge

Cheddar i Norge har aldri tatt av. Vet ikke helt hvorfor, kanskje er vi såre fornøyd med de halvfaste Gouda/Sveitser-variantene vi er flasket opp med.Thorbjørnrud på Jevnaker har imidlertid begynt å yste Cheddar, så står det igjen å se hvor det bærer hen. Men i resten av verden er Cheddar stort, godt hjulpet av det Nordamerikanske kontinentet selvsagt, som gir store volumer av høyst varierende kvalitet. Fra fantastisk til ekstremt industriell og mainstream med en skikkelig overdose Lactobacillus helveticus.

Å drikke til

I utgangspunktet en engelsk ost, så du kan godt drikke både te og sider til den, veldig britisk begge to. På vinfronten vil de fleste hvite fra Loire passe godt, enten det er Sancerre, Chenin blanc eller Muscadet. Ferske oster krever ferskere viner og moden ost mer modne viner. Ellers vil en øl fungere fint, da helst en Stout. Og dersom du har Cheddar i din Ploughman’s, så anbefaler de i hvert fall selv en Guinness.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen