Brie de Meaux – prøv den ung

Hva er så godt som en Brie? Det må jo være en moden Brie de Meaux det da. Ostenes konge og kongenes ost som det så vakkert het etter Wienerkongressen i 1815. Den franske statsmannen Talleyrand hadde nemlig fått hentet en ladning av Brie de Meaux til Wien for å smøre forhandlingene litt. Eller så vare det bare fordi han lengtet hjem og litt fransk ost ville være et plaster på såret. Men den gjorde suksess på middagen, og onde tunger vil ha det til at det var det som gjorde at Frankrike ikke kom så verst ut av forhandlingene. Mulig det. Nordmenn vil gjerne ha sin Brie godt moden enten det er Brie de Meaux eller en av de mange wannabes. Men er den best da?

brie de meaux
Ung Brie de Meaux, slik som franskmennene gjerne vil ha den.

Brie de Meaux på fransk

Nordmenn og franskmenn har definitivt forskjellig smak når det gjelder Brie. Mens vi gjerne vil ha den moden, vil franskmennene ha den fersk. Fersk i denne sammenhengen vil si vel fire uker, for det er minimumstiden er Brie de Meaux må modne. Så kan den selvsagt være eldre.

Jeg må innrømme at jeg som oftest har spist min Brie moden. Og har hatt en fascinisasjon for de litt animalske aromaene den etter hvert utvikler og som noen synes blir litt for kraftige. Vel, da er min anbefaling å se etter en yngre utgave. Om den er ung eller moden er lett å se. Hvis kjernen er lik som på bildet over, så er den relativt ung.

SE OGSÅ PÅ DENNE VIDEOEN.

Melk og fin syrlighet

Da får du en ost med en helt annen og friskere smak. Ikke i nærheten av fjøs, men fine melketoner og flott syrlighet. Selv om jeg liker godt en moden Brie de Meaux, så synes jeg dette var særdeles forfriskende og vil nok søke denne modningsgraden så ofte jeg kan. Nå er den imidlertid ikke like lett å finne alltid, det skal sies. Her i landet da.

Ikke bare fersk Brie i Frankrike

Nå er det ikke slik at det i Frankrike bare spises fersk Brie, det finnes noe som heter Brie Noir, og som navnet antyder, så er den på den heller mørke siden. Modnet i åtte måneder, det er kanskje minimum. Det har jeg aldri smakt, men det står på listen. Franskmenn spiser den til frokost ved å dyppe den i sin Café au lait. Og skal jeg være litt forutinntatt og flåsete, så tenker jeg at de også tar seg en Gauloises til. Tror uansett det er ganske stramt, men det skal jeg finne ut etter hvert, dog uten Gauloises. Røyke får andre gjøre.

Å drikke til?

Brie de Meaux kan godt spises sammen med et glass god rødvin. Gjerne fra Burgund, men det må ikke være derfra. Bør imidlertid helst ikke være så tung og med det mener jeg godt lastet med eik og tanniner. Det fungerer dårlig med ost, med mindre du synes metall er en flott smak. Ellers er det ikke så langt til Champagne, gjerne en litt moden utgave.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen