Kan du bruke Manchego til pasta?

Det vanlige når vi spiser pasta i en eller annen form er å rive Parmigiano Reggiano over. Det gir en fin smak, er italiensk og i det hele tatt blir alt litt mer autentisk. (Det er bevisst at jeg kaller osten Parmigiano Reggiano, for det er det den heter. Så får den kalles hva den vil på folkemunne.)

Hva med Manchego?

Mye av greien med å rive Parmigiano Reggiano over pastaen er som sagt at det er italiensk og så er det selvsagt den noe særegne smaken. Det betyr imidlertid ikke at det ikke kan brukes andre oster. Skal du holde deg i Italia, men ha annen smak kan du for eksempel bruke Pecorino. Da får du en sauemelksost og det kan være en hyggelig avveksling. I alpeområdene opp mot både den sveitsiske og franske grensen lages det dessuten mange andre faste oster som kan brukes. Av kumelk de fleste, men også geitoster helt eller delvis. Asiago (DOP) fra områdene Veneto og Trentino Alto Adige; Branzi fra Brembana-dalen i Bergamoprovinsen opp mot sveitsergrensen. Ragusano kommer fra Sicilia, er en upasteurisert kumelksost og er DOP-beskyttet. Finner du den i litt lagret form, så gir det et ekstra godt smakstillegg til pastaen din. Det gjelder for øvrig alle faste oster.

Men cluet er at osten helst skal være litt hard slik at den er lett å rive. Så er det ikke så nøye i min verden at du er helt comme il fait når det gjelder italiensk ost til italienske retter. Manchego er et ypperlig alternativ, som dessuten gir en annen smak igjen, sauemelksost som den er.

Fattigmannsparmesan

Grana Padano også kalt fattigmannsparmesan går godt an å bruke i den forstand at den er rivevennlig. God tilgjengelighet i norske butikker har den også. Er ikke så begeistret for den, har liksom ikke noe særlig smak.

Norske alternativer

Du trenger slett ikke gå så langt ut i verden for å finne oster, vi tilvirker godt brukandes parmesantyper her på berget også. Skjønt det er kanskje enklere å få tak i italiensk eller spansk ost i butikken enn god norsk gardsost. Heidrun er en upasteurisert hard geitost fra Brubekken gardsysteri på Nordmøre. Selv skriver de følgende om osten: Dette er en kraftig og hard ost som har samme bruksområde som parmesan. Så med litt innsats skulle det være mulig å finne den. Den Blinde Ku har en ost som heter Follosan. Den burde være kurant å få tak i. Heidrun har jeg smakt, men ikke Follosan. Du kan jo prøve deg fram selv.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen