I begynnelsen var geita..

Har du lurt på hvordan ting ble til første gangen? Jeg funderer naturlig nok på hvordan ost ble til første gangen. Og så noe så så sært som å bruke løpe, altså et enzym fra kalvemage, kalvens fjerde mage om jeg ikke tar feil. Slik at det skal få melken til å løpe bokstavlig talt. Derav navnet.

Ost er veldig gammelt. I begynnelsen var geita og geita antas å være det første husdyret, i nordvestlige Iran for omlag 9000 år siden. Kyr og sau og slikt kom noe senere. Det teoretiseres videre at man ikke benyttet seg av melken før mange tusen år senere, ca 3500 før Kristus. Og området er fremdeles den nære orienten eller det vi kaller midtøsten i dag. Så er det selvsagt litt forskjellige teorier om hvordan melk ble til ost. At den sto og ble sur rett og slett. Da blir den klumpete, og kan man si litt osteaktig. Surmelksost er ikke noe ukjent fenomen, men særlig appetittvekkende høres det ikke, hensyntatt at det bare sto i solen og ble surt.

En annen teori som høres ganske troverdig ut er denne: de brukte dyremager til oppbevaring av det meste på den tid. Vin, for eksempel. Men sannsynligvis også melk. Så er det slik da at et ensym i disse magene får melken til å koagulere. Og det er rimelig å anta at rester av dette ensymet er det som har fått melken til å koagulere. Så er vel ikke mennesket dummere enn at det prøver seg fram med andre greier man har for hånden, salt for eksempel for å smaksette. La osten renne av seg, osv. Mye trolig det.

Så når vi beveger oss videre mot vår tid så forekommer ost båpde titt og ofte både her og der. I Iliaden beskrives hvordan heltene fra slaget om Troja styrket seg ved å drikke vin med revet ost over. Nåja, de om det. Ost og vin er velkjent, men personlig foretrekker jeg min ost ved siden av glasset og ikke i glasset.
Kanskje derfra den kommer tradisjonen med Stilton trukket i portvin. Akkurat det er jeg ikke så glad i for øvrig.

Resten er vel evolusjonshistorie på en måte.

Mye tyder på at det startet ved en ren tilfeldighet, som så mange ganger både før og etter.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen