Grappa – julegrappa?

Jeg fikk i disse aquavitatider lyst til å skrive om Grappa. Det er min favorittdrikke uti det sterke så det er bare naturlig å skrive med stor G.

Noen synes ikke om Grappa fordi den er litt rå, litt brutal, de vil heller sitte og svinge på en karamellfyllt cognac i timesvis. En digestif skal gjøre jobben der og da, den skal kyles ned. Da skal den være litt røff i kantene. Nipper du til den over ganske langs får den ikke gjort jobben sin. Det er jo synd.

Når alt dette er sagt så finnes det god og mindre god Grappa også. Noen varianter er litt for søtladne for min smak, for eksempel av Moscato. Min Grappa er tørr og gjerne blank. Skjønt en av de beste jeg har hatt i mitt eie fant jeg på en bar i Bergamo. Den var litt lagret holdt sine 50% og var aldeles nydelig. Det flott med Italia er at når du finner noe slikt på en bar så kan du kjøpe med deg en flaske uten å stå igjen ruinert. Dette var dessuten i de tider da det var mulig å ta med en flaske eller flere inn på flyet. Da har man kontroll.

Finnes det Julegrappa? Sikkert, men det har jeg ikke tenkt å forske på. I julen drikker jeg aquavita der det passer seg slik, sammen med ølmat. Jeg synes for øvrig at norsk julemat er ølmat, for øvrig drikker jeg vin.

Digresjon.

Hva er så Grappa? Italiensk for det første, men franskmennene har sin Marc og spanjolene sin Aguardente. Akkurat det samme.

Grappa lages på restene etter pressingen som skal bli til vin. Det som er igjen av fruktkjøtt, skall og stilk får rett og slett en ny omgang. Gjæres og brennes til Grappa. Veldig forenklet dette, men så var det heller ikke ment som en bruksanvisning uti den edle kunst.

I gamle dager ble nok Grappa sett litt ned på, som et slags nødbrennevin man varmet seg på gjennom vinteren. I dag derimot…..

De fleste vingårder lager, eller får laget, sin egen Grappa. Det finnes imidlertid spesialiserte Grappabrennerier så som Poli. En av mine favoritter er Tignanelli.

Drikkes av høye slanke glass, er den lagret kan du nok bruke et moderne cognacglass.

Er det billig på Polet. Nei, på ingen måte. Men verdt det.

Velbekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen