Spanias Queso Manchego

Dette er vel Spanias best kjente ost, og en ost du kan finne i nær sagt hvert litt velassortert supermarked i Norge. De fleste nok forholdsvis kommersielle varianter, men fremdeles Manchego.

Fåremelksost dette og fra La Mancha, laget av melk fra Manchegarasen som er både født og oppvokst i området. Ikke noe saueimport her. Manchega kan være både av pasteurisert og upasteurisert melk. De meste av det vi får i Norge er nok av pasteurisert melk. Er den upasteurisert skal den merkes Artesano, artisan på engelsk, håndlaget er vel en grei oversettelse. Normalt skal den være lagret minimum 60 dager, men det finnes varianter, Fresco, som er lagret bare to uker men er nok vanskelig tilgjengelig utenfor Spania. Videre har vi Curado som vel er den typen som er mest tilgjengelig her til lands. Siste varianten er Viejo, gammel altså, som må være lagret minimum 12 måneder. Til eldre den blir til mer sauete og skarpere blir smaken. På tapasrestaurant i Spania får du som regel alle tre.

Manchego er en ost du typisk spiser alene, ikke på brødskiva. Ypperlig som del av Tapas. Når du er i butikken er den lett gjenkjennelig på mønsteret på skorpen, den er ellers hard og ikke spiselig.

Osten har, innenfor skorpen, en blek kremgul farge med litt lysere flekker og noen små hull her og der. Den kan ha et søtlig og jordlig preg, men også med snev av både karamell og hasselnøtter. Og til eldre den blir til mer sau og fjøs blir det.

Dette er også en fin gratineringsost, dersom du vil ha litt mer eller annen smak enn for eksempel Parmigiano Reggiano. Spanjolene vil ofte spise osten sammen med litt kvedesyltetøy. Det har jeg aldri smakt, men lokale tradisjoner er sjelden feil.

La Mancha har for øvrig et veldig kontinentalt klima, stekende hett om sommeren og isende kalde vinder om vinteren. Maurerne ga området navnet Al Mansha, som betyr noe slikt som det vannøse landet, eller området. Det er omtrent bare Manchegasauene som overlever her, også Don Quixote som jaget sine vindmøller.

Å drikke til? Manchego er etter min mening en rødvinsost. En fyldig og godt moden moderne Rioja eller Ribera del Duero.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen