Fondue – hva trenger du?

Det er ikke det at vinterkulden har satt seg på noen måte, men mørkt er det i hvert fall og da er det fint å sitte inne og kose seg meg ekte sveitsisk fondue. på denne siden snakker vi da selvsagt om ostefondue. Vet ikke om det heter fondy på norsk, men det ser i hvert fall helt corny ut, så jeg skriver fondue.

Det første du trenger er et fondue-sett. Det er litt forskjell på olje eller bujongsett og ostefondue-sett. Fint om det er glasert på innsiden. Da brenner ikke osten seg fast. har du kommet så langt er det en god start.

Deretter trenger du i rask rekkefølge egnet ost, brød, litt charcuterie, spekemat på godt norsk, pickled grønnsaker så som små agurker og sølvløk i hvert fall. Litt Kirsch, det er et brennevin, og det har ingenting med søtt kirsebærbrennevin å gjøre. Vi er mer på type à la Grappa.

Hva slags ost skal du velge? Du kan bruke en eller du kan blande. Typiske alpeoster vil jeg si, så som Gruyère, Comté, Beaufort, Emmenthaler enten de er sveitsiske eller franske, Jarlsberg hvis du vil ha med et norsk innslag og også Reblochon går an. Velg en av dem, noen eller alle og rasp dem, da smelter de lettere. Ikke ha alt opp i kjelen på en gang, men tilsett litt og litt og la osten smelte godt før du tilsetter resten. Tilsett så en god skvett tørr hvitvin og rør den inn.

NB! Dersom du bruker litt Reblochon, så tilsett den til slutt. Da skjærer du bort skorpen, eller du «graver» osten ut og tilsetter nesten helt på slutten.

Tilsett så litt av Kirsch’en du har. Du må ikke tilsette Kirsch, men det gjør seg.

Så er det bare å varme opp forsiktig, det gjør du på komfyren. Så gjort; sett over på settet og «let the show begin».

Nei, før du gjøre det må du kutte brødet opp i passe terninger, fordele det du har av spekemat og pickles, små glass til Kirsch’en om du ønsker å ha det.

Å drikke til? Tørr hvitvin. Hva du enn gjør, dette er ikke en rødvinsrett. Den kommer til å sitte som en klump i magen. Tørr hvitvin. Gjerne fra Valais om du får tak i. Noenlunde lokalt det da. Ellers fra Jura, fantastisk flotte viner. Anbefales.

Vel bekomme.

Da kan du begynne. Sett en brødbit på fonduegaffelen og dypp i osten. Spis sammen med det øvrige du måtte servere.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen