Beaufort – fransk alpeost

Startet altså dagen en tidlig morgenstund før jobb hos Gutta på Haugen. Det er vanskelig å gå tomhendt derifra med så mange fristelser, så jeg hadde en pose full av ost da jeg gikk. Flere norske fra Tingvollost som jeg skal komme tilbake til. Cheddar i to varianter ble også med, samt altså en Beaufort. Upasteurisert kumelksost fra de franske alper, nærmere bestemt Savoi. Det kommer ellers mye godt derifra.

Den lages i tre varianter: sommer og vinter samt alpage. Dette har litt med årstider og hvordan kyrne fôres å gjøre. Det er forskjell på melken når kyrne går ute og beiter og når de står på bås og spiser høy. Da blir det også forskjell på osten. Og så sier man det. Fantastisk.

Dette er en fast ost, veldig lys i fargen, kompakt. Godt lagret, det synes om ikke annet på skorpen som har skarp både farge og duft. Men osten er mild, rund og fyldig, smaksrik, ja, litt nøttesmak, og melk. Til og med min datter på åtte år som velger sine oster med omhu syntes dette var fantastisk spise. Det syntes jeg også.

Er du i Oslo enten fordi du bor her eller er på førjulstur, løp til Gutta på Haugen og kjøp. Verdt det. Vel, du har en ganske beinhard selvdisiplin hvis du kommer ut derifra med bare en Beaufort. Den selvdisiplinen synes jeg du kan bruke på andre områder i livet. Ville bare nevne det.

Denne osten kan godt nytes som den er gjerne med et glass hvitvin til. En Fleur de Marne Chardonnay fra Jura tenker jeg hadde vært bortimot perfekt som følge. Min vin i kveld var av det enklere slaget, av Parelladadruen, men gjorde absolutt jobben. Spansk hvitvin med andre ord.

Jeg plukket også ut av kjøleskapet et glass plommesyltetøy fra Sjødalstrand. Bare historien bak dette syltetøyet er til å bli øm rundt hjertet av. Det beste er likevel at det satt som et skudd til osten.

Er det så mye mer å si?

Velbekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen