Eller, resten av året også for den saks skyld, men det er ekstra mye god mat i disse juletider. Mange fete matskikker som henger igjen fra en tid da vi nok hadde vesentlig mer behov for noen fett-shots for å overleve vinteren enn det vi har nå. Fet mat er god mat fordi mye av smaken sitter i fettet, så det kan selvsagt føles som en litt ugunstig kombinasjon.
Ost og Helse
Så hvordan er det med ost og helsen? Først må jeg få si som en generell regel at for lite og for mye av det meste er uheldig. Så klemt litt i midten er flott greier slik sett. Dernest må jeg si at jeg ikke har noen helsefaglig bakgrunn, så de skriblerier som kommer her har jeg lest meg til. Mest på melk.no Så jeg har løyet litt og indikert at jeg er helsepersonell, noe jeg som sagt slett ikke er. Men jeg fikk tilgang til mye interessant.
Fett i Tørrstoff
En ting må jeg ta med en gang. Disse definisjonen av hvor mye fett ost inneholder, for det er fettet i osten som av en eller annen grunn bekymrer oss. Fett i ost blir som regel oppgitt i % av tørrstoffet. Tørrstoffet er den andelen av osten som er igjen når alt vann er blitt fjernet. Det blir jo et teoretisk mål fordi det meste av ost har en viss andel vann. Da blir det slik at til fastere osten er til mindre vann har den.
For å ta et eksempel, dersom en ost har 50% vann, så har den også 50% tørrstoff. Dersom denne osten har 40% fett, så har den igrunnen bare 20% fordi fettet måles og opplyses som en del av bare halve vekten. Spiser du osten så spiser du ikke bare tørrstoffet. Jeg vet ikke hvem som fant på dette og hvorfor det er blitt slik, men reell fettandel i ost er altså mindre enn det som står på etiketten.
Ost har mange gode egenskaper, i tillegg til at den smaker godt og gir mange hyggelige stunder. Blant annet at den er rik på kalsium. Osten har melkens mange gode egenskaper, og for oss som ikke drikker så mye melk; bare i kaffen og en sjelden gang når jeg spiser frokostblanding, får vi likevel i oss de næringsstoffene som meieriene sier er så viktige.
Gulost ikke Brunost
Når jeg skriver det jeg skriver her så gjelder det ikke for brunost. Brunost er en helt annen greie og det kan godt argumenteres mot at det er definert som ost i det hele tatt. Skal ikke ta den her.
Laktoseintoleranse. Laktosen blir vesentlig redusert når det ystes ost av melken. For de som har laktoseintoleranse er derfor ost en viktig kalsiumkilde siden de ikke kan drikke melk. Er du særdeles sensitiv så anbefaler jeg geitoster, hvite.
Kalsium
Kalsium er godt for benbygningen og for tennene. Det virker i følge melk.no som at proteinet i osten også nøytraliserer syrer i plakk, og det er en bra ting. Selv om kalsium er viktig for skjelettet så er det et faktum at vi ligger høyt opp i verden med hensyn til melkekonsum og vi ligger høyt oppe i antall tilfeller benskjørhet; så sammenhengen er mer komplisert enn som så.
The hidden Gem
Med så mye fett som det er i de fleste oster skulle en tro at dette er en kolesterolbombe. Men det er ingen ting som tyder på det. Uten at noen foreløpig, som jeg finner ut av i hvert fall, ser en klar årsak. De finner det nok ut.
Jeg må innrømme at er det noe som jeg er opptatt av i denne sammenhengen så er det om all osten jeg spiser skal ha noen effekt på kolesterolnivået mitt. Jeg er i den alderen at jeg tenker på det. Det kan jeg altså ta med ro, i hvert fall i forhold til ost.
Kilde: www.melk.no