Hva er en gammel chèvre?
En riktig så gammel chèvre, hva er nå det? Jo, det er en liten flat ost av geitemelk som er lagret i åtte måneder. Nå vet vel de fleste at chèvre er en geitost. Imidlertid er det ikke vanlig, så vidt jeg vet, at denne type ost modnes så lenge. Chèvre er fersk og fin og gjerne syrefrisk. Ikke slik med denne.
Marked i Chablis
Det var sist søndag det var vinfestival i Chablis. Hyggelig det selv om det var kaldt. Strålende sol, frisk vind og to varmegrader. OK, det var kanskje tre eller fire, men det føltes som to. Fikk smakt masse Les Clos, så jeg var rett fornøyd med det, uten at jehg gjorde noen vitenskap ut av det. Det var altså for kaldt.
Så etter som jeg smakte meg gjennom de forskjellige produsentene så var det slutt og der startet et søndagsmarked. O lykke. Der fikk jeg kjøpt litt mer ost, en spekepølse som min kone lurte på om var en tørket nyre. Antar det er en spekepølse. Det var i hvert fall det jeg smakte på og som så likedan ut. Det er en spekepølse.
Damen på en liten stand
Da jeg hadde handlet ferdig og var på vei mot restauranten hvor vi skulle spise lunch kom jeg forbi en bitte liten stand. Nesten som en slik trillevogn hvor du kan kjøpe kokte hamburgere på fotballkamp i England. Der lå de vakkert linet opp på disken.
Smaken da?
Ja, hvordan smaker dette? Intenst for å si det slik. Ikke noe som forsvinner fra munnhulen sånn umiddelbart. Veldig tørr og litt smuldrete, men fetere i konsistensen enn for eksempel Parmigiano Reggiano som kan ligne konsistensmessig. Men der stopper all likhet.
Anvendelse
Vet ikke helt, kanskje det er noe à la Brie Noir som franskmennene dypper i kaffen til frokost.
Å drikke til
Litt moden Chablis av godt merke og som har nok syre til å hamle opp med fettet i osten.
Vel bekomme? Tja, med mindre du er i Chablis en søndag så er det vel liten sjanse for at du får tak i den. Men i så fall, vel bekomme.