En riktig så gammel chèvre

Hva er en gammel chèvre?

En riktig så gammel chèvre, hva er nå det? Jo, det er en liten flat ost av geitemelk som er lagret i åtte måneder. Nå vet vel de fleste at chèvre er en geitost. Imidlertid er det ikke vanlig, så vidt jeg vet, at denne type ost modnes så lenge. Chèvre er fersk og fin og gjerne syrefrisk. Ikke slik med denne.

Lagret chèvre.
Rett nok finnes det lagrete både sauemelksoster og geitoster, men de er av et annet format, gjerne større. Denne veier 55 gram så det er ikke rare greiene.

Marked i Chablis

Det var sist søndag det var vinfestival i Chablis. Hyggelig det selv om det var kaldt. Strålende sol, frisk vind og to varmegrader. OK, det var kanskje tre eller fire, men det føltes som to. Fikk smakt masse Les Clos, så jeg var rett fornøyd med det, uten at jehg gjorde noen vitenskap ut av det. Det var altså for kaldt.

Så etter som jeg smakte meg gjennom de forskjellige produsentene så var det slutt og der startet et søndagsmarked. O lykke. Der fikk jeg kjøpt litt mer ost, en spekepølse som min kone lurte på om var en tørket nyre. Antar det er en spekepølse. Det var i hvert fall det jeg smakte på og som så likedan ut. Det er en spekepølse.

Damen på en liten stand

Da jeg hadde handlet ferdig og var på vei mot restauranten hvor vi skulle spise lunch kom jeg forbi en bitte liten stand. Nesten som en slik trillevogn hvor du kan kjøpe kokte hamburgere på fotballkamp i England. Der lå de vakkert linet opp på disken.

Lagret chèvre
Så nesten ikke ut som menneskeføde i det hele tatt. Men det har osteinteressen lært meg at bak en herjet og skrukket skorpe kan det skjule seg mang en skatt. Dette måtte jeg bare ha med meg. €2,50 kostet herligheten så jeg gikk ikke akkurat skoa av meg på den. Og så var damen hyggelig. Men jeg fikk ikke spurt om det var en lokal ost eller noe helt annet. Men jeg har kanskje en vei for å få greie på det. Det blir imidlertid en for lang historie her.

Smaken da?

Ja, hvordan smaker dette? Intenst for å si det slik. Ikke noe som forsvinner fra munnhulen sånn umiddelbart. Veldig tørr og litt smuldrete, men fetere i konsistensen enn for eksempel Parmigiano Reggiano som kan ligne konsistensmessig. Men der stopper all likhet.

Anvendelse

Vet ikke helt, kanskje det er noe à la Brie Noir som franskmennene dypper i kaffen til frokost.

Å drikke til

Litt moden Chablis av godt merke og som har nok syre til å hamle opp med fettet i osten.

Vel bekomme? Tja, med mindre du er i Chablis en søndag så er det vel liten sjanse for at du får tak i den. Men i så fall, vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen