En ostespisende nasjon?

Nei, vi er i grunnen ikke det. Sammenlignet med Asia så er vi jo definitivt det, men i den ostespisende verden er vi ganske langt ned på listen.

De som spiser mest ost er Grekerne. De spiser mye, men kanskje litt ensidig. Fetaosten dominerer, så får det nå være som det vil med resten.

Frankrike er nummer to. Nok det landet de fleste ville tippet som mestspisende. Men Hellas slår dem altså med klar margin i følge statistikk fra Wikipedia. Franskemennene spiser nok langt mer variert og spennende kan jeg tilføye. Det er veldig subjektiv vurdering det da.

Siden vi snakker om per capita konsum så er det selvsagt rom for overraskelser. På tredje plass kommer Island. Islendingene spiser ost, og mye Skyr. Hver islending spiser nesten like mye ost som franskmennene gjør. Men noen maktfaktor i ostemarkedet blir nok Island aldri.Tyskland kommer på fjerdeplass. Tyskland er sammen med Frankrike også en stor osteprodusent, ja større en Frankrike. Den største osteimportøren i Europa også. Så mye i Tyskland dreier seg om ost.

Kan ta med femteplassen også; og det er Sveits. Også viden kjent for god ost. Og lager man god ost så spiser man god ost. Slik er det.

Så du savner Norge på listen? Jeg sa vi ligger langt ned på listen. På 14. plass. Så vidt vi slår USA i konsum per innbygger. Nå er dette offisiell statistikk så jeg vet ikke om brunost er med eller ikke. Strengt tatt ikke en ost, og i resten av verden mer sett på som en kuriositet. Men en morsom en, da.

Største osteeksportøren er ikke overraskende Frankrike. Verdens største osteprodusent, altså det landet hvor det produseres mest ost er USA. Det hadde du kanskje heller ikke trodd. Men det er et stort land og det lages mye god ost der. Og det lages mye dårlig ost, «fake» ost og i det hele tatt. Smelteost. Amerika er Amerika, rom for det meste. Både bra og dårlig.

Noe klokere? Nyttig informasjon? Nice to know. Tenker vi setter det på den kontoen.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen