Edmund Tew – hørt om ham?

Den britiske osten Edmund Tew i Langres stil.
Edmund Tew

Edmund Tew er en engelsk myk ost ystet av utvandrede australere for å minnes briter som ble forvist til Australia. Stakkars Edmund Tew fra Leicester ble deportert til Australia i 1829, bare 16 år gammel. Straffen var syv år, men om han noen gang kom tilbake vites ikke.

Edmund Tew mottok sin straff med den største likegyldighet

Det sto visstnok i The Leicester Chronicle at han var ganske likegyldig da dommeren leste opp dommen. Og hva hadde han så gjort for å bli deportert til Australia i syv år? Han hadde visstnok stjålet et brød, litt ost og så en øl. Det vitner om at han hadde sansen. Han var visst heller ikke den eneste som ble sendt til Australia for å ha stjålet ost. Snodig at Australia ikke har en bedre utviklet ostetradisjon enn de har. Joda, de lager ost i Australia.

En ost med en holdning

Som den ungdommen osten er oppkalt etter, så er Edmund Tew en ost med en «attitude». I utgangspunktet er den inspirert av den franske osten Langres. Men de australske ysterne på Blackwoods Cheese Company i Kent har gjort sin egen vri. Rå melk selvsagt, økologisk og fra ku. «Funky» og fjøset på smak. Absolutt en ost med særpreg. Den er imidlertid ikke vasket og får ikke tilsatt annatto som sin franske inspirasjonskilde. Melkesoppen derimot, synes tydelig. Og i tillegg er det ofte litt hvitmugg som vokser og vil være med og prege osten.

Å drikke til

Gjør som Edmund Tew, ta en øl til. Det rådende på den var real ale, så velg en bitter, det ville jeg ha gjort. Nå skal det sies at Langres kommer fra Champagne-Ardenne og går fint sammen med champagne. Britene har bobler de også og fra Kent kommer Gusbourne. Ikke noe dårlig valg det.

PS

Du må nok til England for å få tak i den.

Kilder: Borough market, Blackwoods Cheese Company

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen