Det er blitt lysere

Lengre dager nå

Kan du merke at det er blitt litt lysere, dagen litt lenger? Her i Oslo er dagen 45 minutter lenger enn da solen snudde tilbake i desember. Det betyr at naturen har innfridd i år også. Til å stole på med andre ord. Slik er det, ikke noe tilfeldig der. Et annet godt tegn jeg noterte meg her om dagen var på Facebook, det var fredag for øvrig, Pascale Baudonnel hos Undredal stølsysteri postet et bilde av en geit som nettopp hadde kjeet.

Det rykker i foten

Det at dagene blir lysere betyr også at det går mot vår. Vår betyr chèvre. Det begynner å rykke litt. Kanskje ikke foten er et passende uttrykk for akkurat det, men chèvre er en av mine absolutte favorittoster. Lyst og lett og full av smak. Og med et glass Sauvignon blanc til. Jeg har også notert meg at Bo som lager Knudenosten begynner å forberede seg mentalt, det virker i hvert fall slik på postene hans på Facebook. Jeg gleder meg. Nå er det slik med geiter at mellom ca en gang i september og i slutten av februar så melker de ikke, i hvert fall ikke som det ystes av. Da får du ikke chèvre à la Knudenost nå fordi den er rimelig fersk. Kvit Undredal kan du selvsagt få fordi det er en annen type ost, fast og lagret for det meste slik at den som er i butikken nå ble ystet i sommer en gang. Kan imidlertid godt være at den som heter Nylagra ikke er tilgjengelig for tiden, vet ikke, men du kan sikkert sjekke det her. Men nå er kjeingen i full gang, og hvis du gir geitene litt tid til å ta seg av sine kje så er det geitostmelking for fullt om en måneds tid vil jeg tro.

Industrichèvre

Så vil du kanskje innvende at du har kunnet kjøpte chèvre hele vinteren. Ja du har det. Skal ikke si at alt er industrichèvre, men for det langt meste er det det. Jeg vil ha ha god og skikkelig chèvre, så da tar jeg en vinterpause og koser meg heller med andre oster som er på topp nå. Det går altså også an å tukle med naturen slik at du kan forlenge melkesesongen. Jeg velger å tro at gårdmeieriene enten det er i Norge eller Europa ikke gjør det. De lar naturen gå sin gang. Du kan bruke kunstig inseminasjon og fjerne kjeene fra moren, da går allting litt kjappere. Dessuten tenker jeg, men jeg vet ikke, at de store industrimeieriene kan lagre melken lenge og dermed yste hele året. Det er sikkert andre måter å sørge for jevn tilgang av melk også.

Sesong er flott

Jeg tenker at sesonger er flott og det er noe vi i større grad må ta vare på. Derfor pauser jeg livet fra chèvre, og derfor spiser jeg asparges bare om våren. Det er en primør og hører våren til. Vår på våre trakter, det vil si Europa og i stadig større grad Norge, det er tross alt her jeg bor.

Så om en måneds tid er det blitt enda lysere, vi er nærmere våren og chèvre begynner å bli i sesong. Lenge leve chèvre sier nå jeg.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen