Gouda vs. Edamer, likt og ulikt

Gouda vs. Edamer

Veldig hyggelig å få et ostespørsmål synes jeg. Og siden julen nettopp er over og jeg har skrevet litt om Boerenkaas Gouda de siste dagene var det der spørsmålet kom. Det viser bare at ostefolk er engasjerte folk. Så spørsmålet var, hva er egentlig forskjellen på Gouda og Edamer? Navnet er den mest åpenbare selvsagt, men det blir litt lettvint. Byen Edam ligger i Noord-Holland og Gouda i Zuid-Holland. Så rent umiddelbart kommer de fra hver sin region. Imidlertid så greit er det ikke, for jeg skrev om en Baby Gouda her om dagen og den kommer fra Noord-Holland. Opprinnelig derimot, var det slik. I dag velger man nok hvilken ost som skal ystes uavhengig av geografi.

Likt og ulikt

Edamer kommer som kjent med voks. Den gjorde i hvert fall det. Mest kjent er den svarte og den røde der den svarte er modnet lengst. Grei regel for så vidt, men det trenger ikke være slik, du kan få Edamer med gul skorpe. Gouda har en tynnere og ostegyllen skorpe, mer likt fjellostene. Edamer er veldig kompakt, mens Gouda har om ikke utstrakt så i hvert fall en viss hullsetting. For å ha sagt det; begge er kumelksoster.

Helmelk eller fettfattig melk?

Den viktigste forskjellen er vel kanskje at Gouda ystes av helmelk mens Edamer ystes av, om ikke ren skummet melk så i hvert fall delvis. Det gjør denne osten tørrere og blir en typisk ost for ostehøvelen. Det er kanskje også en av grunnene til at vi her i landet spiser mye Edamer-type. Ost for brødskiva.

Gouda boerenkaas og juleøl
Gouda boerenkaas og juleøl – en flott kombinasjon.

Gouda er mer kremete og fetere enn Edamer (naturlig nok). Jeg synes Gouda har best smelteegenskaper av de to.

Edamer er som vi kjenner den, kulerund, men kan også ha en brødliknende form. Gouda er gjerne formet som et hjul, men det finnes Baby Gouda som er kuleformet.

Urostene

Både Gouda og Edamer hører med til de hollandske urostene. Gouda er kommersielt mye viktigere enn Edamer. Det meste av både Gouda og Edamer som fremstilles i Nederland er forholdsvis uinteressante industrioster av pasteurisert melk. Skal du ha skikkelig vare så må du se etter Boerenkaas, altså bondeost/gårdsost. Det er rundt 350 gårder i Nederland som tilvirker ost selv fra egen melk og kanskje melk fra nabogården.

Så den viktigste forskjellen mellom Gouda og Edamer er melketype, alså fettfattig melk for Edamer og helmelk for Gouda. Begge lagrer godt og kan fås i meget forskjellige modningsgrader. Personlig vil jeg nok anbefale velmodnete oster.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen