Neida, det kan være Camembert også selvsagt. Det var for så vidt ikke poenget i dag, men det er mange oster som kaller seg Brie, men som strengt tatt ikke er det. I beste fall er det Brie-typer.
Fra Brie
Første betingelse er at osten er fra Brie, Ile-de-France-området rett øst for Paris. Så Brie fra Dovre er etter min oppfatning en tilsnikelse. Må gjerne lage hvitmuggost på Dovre, og den kan godt være i en Brie-tradisjon, velsmakende også, vet ikke, men Brie er det ikke.
AOC
Første betingelse er altså at osten faktisk er fra Brie, andre er at den har AOC-beskyttelse. Kun to oster har det. Brie de Meaux, som endatil er tilgjengelig i de fleste velassorterte supermarkeder her i landet.
Andre oster fra Brie
Så er det flere oster som tilvirkes i dette området men som ikke har AOC status. Brie de Coulommiers, Brie de Montereau, Brie de Nangis og Brie de Provins er alle upasteuriserte håndtverksoster og Brie-varianter i forskjellig størrelse. Le Fougerus er en annen om enn litt spesiell fordi den er dekorert med bregneblad. Også upasteurisert. Til sist er det Coulommiers, til forskjell fra Brie de Coulommiers. Coulommiers kommer, som den eneste av de nevnte også i en pasteurisert variant. Den kommer altså enten eller.
Særingen
Til slutt en aldeles særing av en ost, Brie Noir, upasteurisert, modnet i ett år og en ost for de særskilt interesserte. Dyppes i kaffen til frokost. Hørest ut som en grei forordning.
..og de andre kjente?
Vet ikke. Industrioster, pasteuriserte, milde og pregløse men med svak duft av sopp, naturlig nok. Ingen nevnt, ingen glemt og forhåpentligvis ingen blodig fornærmet.
Å drikke til
Har vel vært nevnt før. Rød Bordeaux av det elegante og modne slaget. Tilsvarende fra Burgund. Flott hvit Burgund og selvsagt Champagne, det er tross alt naboen.
Vel bekomme.