Den særnorske ostehøvelen

Ostehøvelen, ja du kan finne den over alt nå, til og med på et vanlig amerikansk supermarked, sammen med annet nyttig og unyttig kjøkkentøy. Den er da norsk, det er nok noe alle vet. Fra Lillehammer. Det er vel
såpass traust som det kunne bli all den tid den ikke er fra Setesdalen. Oppfunnet av en snekkermester, Thor Bjørklund var hans navn. Ikke lenger tilbake enn 1925. Akkurat snekker er vel ikke så unaturlig når du tenker deg om, vant med høvel som han nok var på den tid. Hadde han først begynt å irriter seg over at han ikke greide å skjære fine jevne skiver av osten, så er vel en som kan håndtere en høvel ganske nær til å få ideen.

Det sier også noe annet om ost i Norge, synes jeg. Det gikk på fast ost. Og ser vi på osteproduksjonens historie i Norge så er det sveitserost opp og i mente. Det var det vi kunne produsere, og det har vi gjort i ca 200 år. I tillegg til brunost da. Det har vi nok produsert enda lengre, men mer som prim enn fast ost, den er ikke så veldig gammel om Wikipedia stemmer.

Men det var nok sveitserosten som var vanskelig å skjære som ga støtet til ostehøvelen. Et ganske genialt produkt, men også litt vanskelig å lage slik at den funker godt. Jeg foretrekker to typer, en med tynt skjær og tynne skiver for brunost, og en med grovere skjær for de fleste typer fastost, i hvert fall de som er høvelbare. Noen er ikke det. Andre vil jeg bruke kniv på. Jeg bruker uansett kniv i det fleste tilefellene. Der er nok Thor Bjørklund og jeg skrudd sammen litt forskjellig. Det har også litt med at jeg ikke er en slik utpreget ost på brødskiva type.

Så skal du ut for å kjøpe ny ostehøvel så prøv å forestille deg hvordan den vil virke. De dårligste har jeg kjøpt i avgangshallen på Gardermoen fordi jeg trengte en typisk norsk souvenir. Ikke gjør det, de funker ikke. So souvenir virker de vel bra, men ikke til å høvle ost. Ikke noen typisk siste liten grei det der.

For egen del må det nok sies at dess mer opptatt jeg er blitt av ost dess mindre opptatt er jeg blitt av ostehøvler. Men når jeg først har noen skal de være bra. De to jeg har er det.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen