Den særegne Brie Noir

Brie med AOC

Det er kun to Brie-oster som har AOC-beskyttelse. Det er Brie de Meaux og Brie de Melun. Dersom vi ser bort i fra at det lages brietyper over hele verden inkludert Norge, så er det området Île-de-France som er opprinnelsen til osten. Det ligger nærme Paris og var i sin tid hendig for avsetningen. De fornemme pariserne ville gjerne ha god ost. Osten er gammel, helt fra slutten av middelalderen.

Derifra har den bredt seg ut over verden, og er blitt kopiert.

Île-de-France-oster

Det er ikke bare Brie de Meaux og Brie de Melun som lages i Île-de-France. Mange andre varianter av Brie som ikke har rett til AOC-beskyttelse, men som er gode oster likevel. Det kan være at diameteren ikke er riktig, tykkelse, at de er pasteurisert, modningen som er forskjellig og selvsagt, selv innenfor Île-de-France; geografi.

Brie Noir

Hadde lyst til å å skrive om kanskje den mest særegne brien som finnes, i hvert fall som er laget i brie-land. Brie Noir. Den er virkelig det. Må innrømme at jeg aldri har smakt den. Lagret i ca ett år. Det er lenge for denne type ost og det skal ikke så mye fantasi til for å forestille seg at det gjør noe med osten. Derav navnet.

Den mister litt væske ved lagringen og skrumper litt i tykkelsen, så den er tynnere enn mange andre brier. Skorpen blir hard og kjeksaktig, og innenfor er det en tørr men fløyelsaktig ost. Ikke spesielt likt tradisjonell Brie.

Brie Noir er upasteurisert, som nok gir litt ekstra smak i utgangspunktet.

Anvendelse

Ikke nok med at osten i seg selv er sær, men den brukes ofte på litt sær måte også. Lokalbefolkningen spiser den til frokost. Det er ikke så spesielt for en nordmann. Men de dypper den rett og slett i sin café au lait slik at den mykner og så spiser de den. Ferdig. Noe å prøve.

Å drikke til

Vel, opplagt café au lait, i hvert fall rundt frokosttider. Ellers; prøv en Vin jaune, altså en hvitvin fra Jura-fjellene.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen