Den originale Cheddar?

Den originale Cheddar? Finnes den. På sett og vi gjør den vel strengt tatt ikke det. Dette er en gammel og for så vidt også berømt ost. Britenes stolthet, i hvert fall en av dem hvis de har noen stoltheter igjen.

Det startet altså i og rundt Cheddar, denne byen i grevskapet Sommerset. Første gang man hører om navnet Cheddar er i 1635 nevnt som en delikatesse så etterspurt ved hoffet til Charles I at Cheddar gjerne ble solg som «future» som vi vel gjerne hadde sagt i dag. Det vil si den ble solgt før den ble laget.

Nå var Cheddar på den tid også kjent for å være en ost hvor melk fra alle bønder i et område gikk inn. Politisk ble det ofte fleipet med Cheddar-måten dersom politikere tok hensyn til alt og alle. Med andre ord alle bønder med melk fikk være med. Så da måtte det være noe med jordsmonnet og det saftige gresset i og rundt Cheddar da. Så på den tid var dette Englands beste ost, og merk deg; den oppnådde fire ganger så høy pris som nestemann på listen; Cheshire. Og det er ikke noen dårlig ost det heller.

Imidlertid, dette kunne ikke vare og folk var ikke noe bedre da enn nå. Ikke alle trodde på terroiret’s betydning for osten. Dermed kom kopiistene, hellig overbevisst om at terroir ikke var alt.

Slik i ettertid kan vi vel si de fikk rett. Cheddar lages over alt. God Cheddar lages mange steder. Det er ikke lenge siden Gutta på Haugen hadde inne Cabot Clothbound Cheddar, fra Vermont i USA. Fantastisk god ost. Nå ble aldri Cheddar beskyttet slik at Cheddar kan lages hvor som helst, men det representerer uansett en type ost.

Så finnes det faktisk Cheddar som lages i Sommerset, det som heter West Country Farmhose Cheddar. Av de mest kjente her er Keens Cheddar. Upasteurisert. Det samme gjelder Montgomery’s. De er begge fra Sommerset, er beskyttet i henhold til EU’s regelverk.

Noen ord om fargen til slutt. Noen oster er gule andre er mer melkebleke. De som er kjent med Englands landbruk vet at det er noe som heter Devon cream, som er naturlig gul, eller gulaktig. Denne fete gule gode melken/fløten ble også brukt til å lage Cheddar som da fikk en gulaktig farge. Denne var etterspurt. Det ble imidlertid dyrt dette, og da kopiistene kom på banen hadde de ikke råd til slikt. Da kom det en skummetmelkverson farget med safran (av alle ting). Det er ikke spesielt billig. Da kom Annetto som er en naturlig farge fra frukten på Annetto-treet. Blir brukt i mange andre britiske oster osgå, samt i iskrem, smør, osv. Ved lagring så gulner imidlertid all Cheddar, det skal sies. Men det kan nok ta litt tid.

Utvalget av god Cheddar er bra i Norge om du har en skikkelig ostebutikk i nærheten.

Å drikke til Cheddar? Dette er en engelsk ost og engelskmennene drikker sin Claret. Så god Bordeaux går veldig bra her. Verd å merke imidlertid at dét ikke nødvendigvis passer like bra til andre oster. Men er det du og din Cheddar så er en flaske god Bordeaux på sin plass.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen