Comtesse de Vichy

Comtesse de Vichy – dette gleder jo et ostehjerte. Min svigermor hadde bursdag i går, og hennes søstre har også bursdager nå i oktober, så min kone har invitert dem til jubileumsfeiring på Det Norske Teatret med etterfølegnde søndagsmiddag her i huset. Ingen kommer til middag her uten å få servert litt ost. Derfor tok jeg en liten tur i ostebutikken i går. Denne gangen var det til Yngve hos Gutta på Haugen.

Vichy

Mye godt selvsagt, men mine øyne falt på en blåmuggost jeg ikke kjente – du sier ikke det – samt en hvitmuggost. Blåmuggosten var Bleu de Causses og den skal jeg komme tilbake til. Den andre heter Comtesse de Vichy. En hvitmuggost av upasteurisert kumelk fra Vichy.

Comtesse de Vichy
Comtesse de Vichy

Vichy er jo et kjent navnt fra flere sammenhenger. En by i Frankrike, og vi er i Auvergne. Mest kjent er den nok for sitt mineralvann. Dernest hudpleieprodukter og kanskje for det som heter Vichy-regimet fra siste verdenskrig. Tyskvennlig regime det, som hadde kontrollen over det sørlige Frankrike samt koloniene. Fra juli 1940 til august 1944. Dette var historien; kanskje ikke det franskmenn flest helst vil bli minnet på.

Ny ost

Comtesse de Vichy er en ny og dessverre for mange ganske ukjent ost. Håndverksost som kun ystes på ett lite ysteri i Vichy som attpåtil heter Laiterie de Vichy. Yster og selger rundt 35 tonn ost i året, så det er ganske lite til Frankrike å være. Jean-Luc Genin heter mannen bak dette. Startet opp i 2004 etter en 15 års tid hos et av de større meieriene i Frankrike.

Å være ny på markedet har også sine utfordringer. Kan virke som franskmennene er konservative i osteveien for produsenten sliter med å nå gjennom i forhold til St Nectaire som er en annen lokal ost, men med lange tradisjoner og kjent over hele verden. Men de selger til Norge, Japan og Nederland og du finner Comtesse’n gjerne i Paris, spesielt på de gode restaurantene. Og denne osten står ikke til bake for noen, synes jeg. Hollenderene sier det er en Brie-type, og det kan godt være. Det er en hvitmuggost med sin egen karakter. Som enkelte andre oster rammes den inn med trespon, av gran. Kan du nå ta bort så blir den lettere å skjære.

Å drikke til

Kunne selvsagt vært fristende å anbefale en annen Comtesse, så har du en flaske Ch. Pichon Longueville Comtesse de Lalande eller flere liggende og vil teste ut hvordan de kombinerer, så feel free. Skulle jeg først drikke Bordeaux til ville jeg for øvrig valgt andre siden. Dersom du ønsker å drikke en hvitvin prøv en halvtørr Sauvignon blanc eller Riesling for ikke å snakke om Champagne.

Vel bekomme!

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen