Fiken

Jeg må bare innrømme det. Fikenlivet er ikke det samme etter Tbilisi. Fiken er jo et eminent tilbehør til ost enten som syltetøy, marmelade eller naturell. Det slo meg da det kom melding om en post om bakte fiken som du kan lese her for øvrig.

Hovedmarkedet i Tbilisi

Vi brukte å ta bussen til markedet som lå på andre siden av byen. Det var sånne små Hannomag-busser som gikk. Hele tiden. Litt slitne kan du si etter vår standard, men det gikk ikke raskere enn at vi vel hadde overlevd en hendelse. Det skjedde imidlertid ingen hendelser, med oss i hvert fall. Stoppet på signal. Det vil si hvor som helst. Greit slik. Og når vi ville av, ropte vi «garcheret». Ropte vi «garcheret» + ett eller annet jeg ikke husker nå, så ble det bråstopp for det betydde at vi skulle av her. Ikke der. Funket flott dette.

Fiken, nyplukket fra treet, rett nok fra Syros.
Fiken, nyplukket fra treet, rett nok fra Syros.

Fikensesong

Jeg kan tenke meg at det er sånn cirka fikensesong i Tbilisi nå. Grønne. Ikke røde. Og større enn det vi er vant med her. Og så ufattelig mye bedre. Jeg har, må jeg innrømme, reist litt i verden og spist frukt der frukten naturlig gror og får henge på trærne til de er modne. Noe annet det. Norge er ikke noe fikenland.

Husker første gangen det var fiken på markedet. Det er naturlig nok litt slik at når det ikke er sesong så er det ingen som har det, ingen som har det, ingen som har det. Så blir det sesong og alle har det, alle har det, alle har det. Og da er det nærmest slik at det er det alle har, punktum. «Red bucket»-syndromet kalte vi det. Det sagt; sesonger er fantastisk. Litt kjedelig hvis det er jul og julemat hele året.

Fiken og ost

Kan ikke huske at fiken og ost var noe vi nødvendigvis kombinerte der og da. Sulguni er osten over alle oster i Georgia for øvrig.

Fikensyltetøy med pære
Fikensyltetøy med pære
Kommer i noen forskjellige grader av salt. Usaltet, litt salt, mer salt og katastrofalt salt. Derfor gikk vi rundt til de forskjellige bodene og smakte og sa: «såta, såta» til vi fant et eksemplar med et saltnivå som var til å leve med.

Må innrømme at jeg bruker mest fikenmarmelade/syltetøy fordi jeg synes mye av den fiken som er i norske butikker er smakløs. Om det er ren fikenmarmelade eller om det er innblandet noe annen frukt spiller ikke så stor rolle for osten, litt annen smak selvsagt. Fikensyltetøy med pære kan du forresten finne oppskrift på her om du har lyst å prøve deg på hjemmefronten. Flotte pærer i butikken også nå for øvrig.

PS!
Tbilisi og Georgia er en reise verd. Flyr greit dit med Air Baltic via Riga. Litt ugunstige ankomsttider og slikt. Alternativt Turkish Airlines via Istanbul.Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen