Syltetøy & annet tilbehør

Fikensyltetøy med Pære

Veldig godt til ost.

Dette trenger du

1 pk tørket fiken ca 250 g
2½ dl vann
300 g sukker
100 g moden pære, skrellet og kuttet i terninger. Kjernehuset fjernes.
½ flaske flytende Certo e.l.

…og slik gjør du det

Løs fikenene fra hverandre og kutt i terninger. Pass på å fjerne det harde i midten, inkludert den lille stilkenden som oftest sitter på.
Hell over i en bolle og tilsett vannet. La hvile i et døgns tid, gjerne på et kjølig sted.
Deretter tilsett pærebitene og mos til fin masse med en stavmikser. Hell over i en tykkbunnet kjele og bland med sukker og la det koke opp. Rør rundt så du er sikker på at alt sukkeret har smeltet. Ta kjelen av platen og tilsett Certo, bland godt.

Hell over i glass. Pass på at de blir helt fulle. Snu glassene på hodet og la kjøle ned. (Fordel om du skrur på lokket først).

Lettvint fikensyltetøy

Dette passer fantastisk godt sammen med ost.

Dette trenger du

1 kg modne fiken, finhakket
500g sukker
1 vaniljestang, delt og frøene fjernet
1 hel stang kanel
Saften og skallet av en sitron

..og slik gjør du det:

Ha alle ingrediensene i en bakebolle og bland sammen. La stå over natten i romtemperatur. Hell over i en tykkbunnet kjele og kok opp slik at sukkeret løser seg opp. La det småkoke videre på svak varme i ca. 45 minutter eller til syltetøyet er tykt. Ta ut vaniljestangen, kanelstangen og sitronskallet. La det hele kjøle litt ned før du heller det over i steriliserte glass. Fyll helt opp, sett på lokket og snu på hodet og la stå slik til syltetøyet har koldnet.

Å drikke til? Avhenger av hva slags ost du spiser.

Vel bekomme!

(Enda en) Fikenmarmelade

Dette trenger du

500g tørket fiken
3 dl vann
1 dl nypresset sitronsaft
10 dl sukker
2 kanelstenger

…og slik gjør du det

Legg de tørkete fiknene i vann natten over. Ta vare på 3 dl av vannet og hell fra eventuelt overskytnde. Grovhakk fikenen og kok opp med vannet og sitronsaften. La det småkoke i ca 25 minutter. Rør deretter inn sukkeret og legg i kanelstengene. Kok uten lokk til det begynner å tykne. Skum av om det trengs. Ta ut kanelstengene. Ta en runde med stavmikser om du synes det er for mye klumper. Hell over i varme og rene glass. Sett på lokk og la kjølne. Marmeladen vil tykne ytterligere etter som den kjølner.

Til ost dette her. Krever kanskje litt mer arbeid enn noen av de andre oppskriftene i og med at her må fiknene bløtlegges natten over. Også en flott og spiselig julegave du kan gi bort.

Hendige syltetøyglass i flere størrelser får du på Clas Ohlson.

Vel bekomme!

Sigrids ølsirup

Dette trenger du

6 dl sukker
3 dl Frydenlund Bayer(den siste skvetten får du ta som en sup)
1 lime (saft og finrevet skall)
1 chipotle chili (veldig finhakket)
1-2 hele stjerneanis

..og slik gjør du det

Bland alt i en gryte med høye kanter og kok opp. Pass varmen så det ikke koker over. La alt småkoke til det så vidt begynner å tykne. Hell over i krukker med lokk og avkjøl.

Serveres mer enn gjerne til ost, men også annet godt som is og eplekake (både sammen og hver for seg) for eksempel.

(Fra Norsk ølsenter – Ølskolen)

Kvedemarmelade

Veldig godt til ost.

Dette trenger du

Kveder, ca 1 kg skrelt og renset
Vann
½ kg sukker

..og slik gjør du det

Skrell kvedene. Ta bort kjernehusene. Del dem i terninger. Legg dem i en tykkbunnet kjele og hell over vann slik at det dekker all frukten. La det småkoke til kvedeterningene begynner å bli møre. Hell frukten over i et dørslag så de får rent godt av seg. Ta vare på kokevannet.

Bland sukkeret i samme vannet og kok opp mens du rører hele tiden. La sukkerlaken koke inn til den blir sirupsaktig.

Hell den kokte frukten tilbake i kjelen. Fortsett kokingen på svak varme til terningene er helt møre. Ikke la de koke i stykker. Vi skal ha marmelade, ikke mos.

Hell marmeladen over i varme, rene glass og sett på lokkene med det samme. Viktig at du fyller glassene helt opp. La kjølne.

Vel bekomme.

Stikkelsbærsyltetøy

Stikkelsbær virker å være et mer eller mindre glemt bær. Det kan imidlertid være flott til ost. Her følger en lettvint oppskrift som er fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. Der kan du også finne flere oppskrifter.

Dette trenger du

1 kg stikkelsbær
400 g sukker

..og slik gjør du det

Rens bærene godt slik at dårlige bær blir sortert ut. Kok bærene i vann i små porsjoner slik at de blir raskt gjennomkokt. Skulle ta en åtte til ti minutter. Bruk tykkbunnet kjele med lokk. Rør av og til. Stikkelsbær kan med fordel knuses litt før koking.

Når bærene er ferdig kokt, has sukkeret i. Rør godt og gi syltetøyet et nytt oppkok. Alt sukker må være oppløst.

Fyll syltetøyet straks over på rene og gjerne varme glass. Fyll helt opp, slik at det blir minst mulig luft under lokket. Tørk av eventuelt søl.

Sett lokk på glassene med en gang og sett til kjøling.

Vel bekomme.

Rødløksmarmelade

Rødløksmarmelade er et søtt alternativ til osten, spesielt faste oster, denne har dessuten mye annet godt i seg.

Dette trenger du

2 kg rødløk
4 kløfter hvitløk
140 g usaltet smør
4 ss olivenolje av beste sort
140 finmalt sukker (det som heter Caster sugar på engelsk)
1 ss finhakket fersk timian
1 flaske rødvin (gjerne med skrukork)
3,5 dl sherryeddik
2 dl portvin av grei kvalitet
Steriliserte syltetøyglass (fås bl.a. på Clas Ohlson)

…og slik gjør du det

Skrell løken, del den i to og skjær tynne skiver. Skrell hvitløkskløftene og skjær dem i så tynne skiver du greier. Smelt smøret sammen med oljen på høy varme i en tykkbunnet kjele. Ha løken og hvitløken opp i gryten og rør godt rundt. Dryss sukker og timian over samt litt salt og pepper etter smak. Rør godt om og reduser varmen. La det deretter surre 40 – 50 minutter uten lokk. Rør rundt i gryten innimellom. Løken er klar når all væsken har fordampet, løken er myk og litt klissete og dufter av karamellisert sukker. Viktig å ta det med ro i denne delen av prosessen.

Tilsett vinen, sherryeddiken og portvinen og la det hele surre uten lokk i ca 30 minutter til. Rør om av og til. Nå skal løken ha fått en dyp mahogny-farge og væsken redusert til ca 1/3 av den opprinnelig mengden.

Ta kjelen av platen og la den stå til løken har koldnet. Hell over på varme steriliserte syltetøyglass og skru til lokket. For så vidt klar til å spises, men holder seg i kjøleskapet en ca tre måneders tid.

Vel bekomme.
Kilde: BBC

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen