Comté – fransk alpinist

Siden jeg var inne på hva som gjør oster harde for et par dager siden kan det være på sin plass å skrive litt om disse ostene, og i dag Comté. Skrev om Beaufort før jul, så da passer det vel å skrive om Comté nå på nyåret. De er litt like i den forstand at de er faste og kompakte, ikke noe hull her.

Men slik har det ikke alltid vært for Comté. Dette er en veldig gammel ost, kan skrive sin histroie tilbake til 1200 og deromkring. I alle disse hundreårene fram til ca 1950 så osten ut som en Emmentaler med store saftige hull. Så kan man vel med en viss grad av trygghet si at nå er den en kopi av Gruyère, likesom den da tidligere var en kopi av Emmentaler.

Fra Franche-Comté denne osten, ikke så veldig langt fra der Morbier kommer fra. Vi er i den nordlige delen av Rhône-Alpes i det helt østlige Frankrike, ja det er liksom der alpene ligger for å si det slik.

Kumelksost, upasteurisert og fra Montbéliarde kyr, det er samme kurasen som sammen med Salers-kyr er med på å gi melk til en annen favoritt, Salers, men fra et helt annet område, Auvergne, Le Massif Central med andre ord. Nok om det.

Et vakkert område som har masse godt uti mat og drikke dette. Flotte pølser og spekemat i tillegg til veldig god men kanskje ikke så kjent vin, for de fleste i hvert fall. Og så osten da. Her ligger også en fin kombinasjonsmulighet.

En populær ost, lagres lenge og det gjør jo at den kan eksporteres hvor som helt uansett restriksjoner for oster av rå melk.

Blir også modnet i samme området slik at den ikke reiser noe sted og som sådan utsettes for andre påvirkninger enn der den kommer fra. Flott det.

Kommer med forkjellige etiketter og den beste osten har grønn etikett, deretter er det rød etikett og livet er vel for kort til å spise noen andre varianter av osten.

Hva drikker vi til Comté? Lokal hvitvin, og det er ikke noe dårlige greier. Jura altså. Chardonnay, men lokalt drikker de gjerne Vin Jaune til.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen