Comté

Siden jeg har vært innom fjelloster, så kan jeg like gjerne fortsette med Frankrikes mest spiste ost; Comté. Fra Jurafjellene, ystet av melk fra fjellkyr, Montbeliarde. Det ligger i navnet.
Men, den kommer ikke opp mot Beaufort. A mon avis, som franskmennene ville sagt. Så kan Comté være Frankrikes mest spiste ost så mye det vil for meg. Betyr ikke at jeg ikke synes det er en god ost, men jeg liker Beaufort bedre.

Charles Arnaud

Så fikk jeg et flott eksemplar på bordet fra gode kolleger. Modnet 36 måneder, av en kar som heter Charles Arnaud. Vel, han var grunnleggeren av dette lille meieriet og passer nok på fra oven nå for tiden. Men sammen med 175 andre små meierier sysler de med tradisjonell ysting av Comté. I Jurafjellene. Det ligger lenger nord enn Savoie. Grensende mot Sveits og sikkert litt Tyskland. Franche-Comté. Da har du geografien på plass.

Nytt beite

Jeg skal altså avslutte et drøyt fire års engasjement for å gå over i fast jobb. Det blir nok en overgang, men slik er livet. Det er altså grunnen til at et relativt stort stykket med ekstra vellagret Comté, 36 måneder som nevnt ovenfor, sammen med noe god vin fra Vincent Paris ble overrakt meg i går på et møte vi hadde. Veldig kjekt synes jeg.

Comté 36 mnd.
Comté 36 mnd.

Mye smak i akkurat denne osten. Naturlig nok. Tørrere enn normalt. Naturlig det også, alderen tatt i betraktning. Veldig fin og mild søtsmak, og så har den definitivt både duft og smak av kjeller. Skorpen er vakker, litt klissete og mørk brun, med et tynt mugglag. Bare å skjære bort. Fast og kompakt. Fin blekgul farve.

Napoleon Bonaparte

Osten er modnet i kjelleren til Fort des Rousses, som er et fort Napoleon Bonaparte bygde midt på 1800-tallet. Muligens for å holde aggresive sveitsere eller tyskere unna. Vet ikke. I dag er fortet for lengst nedlagt og overtatt av Arnaudfamilien med formål å modne Comté i fortets underjordiske ganger.

Det synes jeg de har fått godt til med denne osten. Hvis jeg ikke hadde vært nøysom med utdelingen av smaksprøvene til familien, så hadde osten vært borte nå.

Å drikke til

Ost fra Jura krever vin fra Jura. Og Jura har fantastisk vin om du ikke visste det. Jeg kjenner best til de hvite.
Om du synes Vin Jaune blir for sært så har de altså meget habile hvite viner laget på henholdsvis Chardonnay og Savagnindruer. Smakte nylig en Domaine du Pélican Arbois Savagnin i årgang 2012 og tenker at den sitter som et skudd til nettopp denne modne osten.

Men det gjør også Vin Jaune, hvis du tør.

Tilgjengelighet

Jeg har jo fått denne osten, så slik sett vet jeg ikke «opphavet». Kan muligens tenke meg at den kan være handlet hos Den blinde ku på Strømmen storsenter.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen