Beaufort

Fikk spørsmål fra ganske så uventet hold om hva som er min favorittgulost. Bare bruken av ordet (favoritt)gulost gir meg helt andre assosiasjoner enn som kanskje var meningen. Etter å ha summet meg litt så var imidlertid ikke svaret vanskelig i det hele tatt.

Mange gode oster

Når det er sagt så er det mange særdeles gode oster å velge mellom, de fleste alpeoster. Dette er jo oster som er lette å like. De er faste og til dels halvfaste og funker med ostehøvel og kan spises på godt brød slik som ja, nettopp en gulost.

Gulost liksom

Ost er jo så mangt, og gulost, eller hvitost for den saks skyld, forbinder jeg med dagligvarebutikkens kjøledisker med en rad plastpakkete skorpefrie guloster. Derav min reaksjon; hva slags spørsmål er dette?

Beaufort

Beaufort, fransk alpeost fra Savoie, fra området rundt den lille byen ved samme navn sånn en vel 20 minutters kjøring sørøstover fra Albertville. Her tilvirkes osten på små gårder rundt omkring og i hvert fall ett kooperativ. Store hjul på opptil en 45 kilo hver, og karakteristisk med sine konkave sider. Denne formen får den fordi ostemassen blir lagt i former av bøkespon som blir strammet til med hyssing, nærmest som et belte.

En fantastisk god ost, kremete konsistens, den smelter formelig i munnen, søtlig og nøttete i smaken etter noe tids lagring (et halvt år +) samt melk og honning for å si det slik. Når denne kommer i vårt hus forsvinner den raskt i pur glede og nytelse.

Beaufort
Beaufort

Noen sverger til Comté fra fransk Jura, andre til sveitsiske Gruyère. Det er for så vidt mye likt disse ostene i mellom, men min favoritt er altså den kanskje minst kjente av dem, Beaufort. Skulle vært morsomt og hatt et hjul, men det har jeg ikke råd til. 🙂

Kommer i noen varianter, Sommer, Alpage og Vinter. Litt forskjellige alle sammen, men Alpage er normalt den edleste.

Å drikke til

Her er det en god hvit burgunder som gjelder. Det er bare å fleske til.

PS!

Har du prøvt Beaufort og røkt laks?

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen