Kubbeosten

Fra Rueslåtten det. Opp i Hallingdal. Hol. Gardsost. Rå melk. Som den opprinnelige nynorskmannen jeg er, så har jeg bestemt meg for å kalle denne type ost gardsost, i motsetning til gårdsost. Bare slik at det er nevnt.

Fersk geitost

Dette er fersk geitemelksost. Det som franskmennene kaller Chèvre. Liker ikke spesielt godt at vi bare tar navnene til utenlandsske oster slik uten videre. Så som Camembert, Brie, Munster, Port Salut, Gouda, Cheddar og sikkert mange flere. Derfor synes jeg denne vrien med Kubbeosten er særdeles galant. Nok om det.

Sauvugnon blanc

Til denne type ost anbefaler jeg gjerne vin på Sauvignon blanc-druen. Fra Loire. Jeg har vært ganske bastant på at til Chèvre og Chèvre-type er det Sauvignon blanc fra Loire som gjelder. Ferdig snakka. Så derfor føler jeg meg dristig i dag som i et innfall av nostalgi drikker en Sauvignon blanc fra Napa Valley, California altså. Det er rimelig stikk i strid med mine egne anbefalinger.

Men Kubbeosten er en robust ost som jeg tenkte kunne tåle det. Og det gjorde den. Det vil si begge to. Jeg hadde nemlig med meg to stk Kubbeosten hjem fra Bondens marked. En fersk med sot og en lagret. Sistnevnte pakket 23.2. Så den er godt over en måned gammel i skrivende stund. Det gjør den skarp, som geitoster av denne typer flest ville vært.

Familiens dom var definitivt i favør av den ferske. Nå kan det imidlertid virke som den lagrede mildner seg litt ettersom jeg beveger meg innover i osten. Når det er sagt, heimen favoriserer ferske geitoster, så den lagrete varianten får jeg for meg selv. Skal imidlertid komme med en anbefaling å fjerne soten på den ferske. Greier seg fint uten. Mugg som måtte gro i sotens fravær er bare sjarmerende. Begge ostene er flotte og balanserte. Fin melkesmak, konsistensen er myk og behagelig. Den lagrede er skarpere enn den ferske, selvsagt. Uten sot den, har overflate som ligner på hjernebark, som selvsagt kan gi noen motforestillinger i forhold til om dette noe som kan spise eller ikke. Du får heller lukke øynene og la det stå til. Helt ufarlig muggstruktur som bukter seg over ostens overflate. Ganske fascinerende faktisk.

Tilgjengelighet

Det er ikke så lett å få tak i disse ostene. Foreløpig. Men jeg tror det kommer. Bor du i Sandefjord så er den tilgjengelig hos Det Gamle Røgeri fra denne uken. Når jeg sier det så er det oster fra Rueslåtten generelt. Så her er det mulighet for noen godbiter til påske. I tillegg hos Kokkeløren her i Oslo når de kommer i gang.

Og skal du på ferie til Geilo, Hol eller Gol så bør du ta deg en tur innom, jeg er sikker på at om du gjør det, så får du handlet ost. Bare å hilse fra meg. 🙂

Å drikke til

Den generelle anbefalingen er altså en Sauvignon blanc fra Loire; Sancerre eller Puilly Fumé. Jeg drakk imidlertid en Sauvignon blanc fra Napa Valley; Beringer, så det er nå sånn passe kommersielt. Kjøpt i et øyeblikk av nostalgi på flyplassen i Reykjavik. Og bare for å ha sagt det, den satt som et skudd og aller best til den lagrete Kubben. En god Palmesøndagskveld.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen