Litt kort innpå med en sveitsisk ost som vel ikke er så alt for kjent. Chällerhocker ystes i det nordøstlige Sveits i St. Gallen-området. En forholdsvis ny ost om jeg ikke tar helt feil.
Fra termisert til rå melk
Hittil har osten vært ystet av termisert melk, noe som kan indikere at den ikke har vært ystet hver dag. Termisering er en metode man gjerne bruker i Europa for å unngå at melk harskner hvis den har vært lagret noen dager. Det beste er alltid at melken går rett fra juret til ystekaret, og helst uten for mye pumping og herjing. Imidlertid ryktes det at osten nå ystes av rå melk og det synes nå jeg er en god ting.
Chällerhocker vs Appenzeller
Osten er for så vidt en slags Appenzeller-mutasjon. For han som fant den opp, Walter Rass, hadde lang erfaring med ysting av nettopp Appenzeller, før han fikk behov for å gjøre noe litt annerledes! Den vaskes i en blanding av urter og saltlake i motsetning til Appenzeller som vel vaskes i urter og cider/vin. Så lagres den noe lenger med sine 12 måneder. For ikke å glemme en fantastisk dekorert skorpe. Den kommer i syv kilos store hjul og det er etter sveitsisk målestokk ingen stor ost, tvert om ganske så moderat. Det samme gjelder Appenzeller for øvrig, de er ganske like i vekt. For øvrig står osten godt på egene ben.
Fredagshandel
Jeg bruker å klippe meg på Briskeby, i Oslo, og da hender det at jeg tusler innom Flaneur Food for å se hva de har. Må innrømme at jeg begynner å nærme meg et stadium der jeg har vært innom det meste av hva som er å få i Norge, så jeg landet på Chällerhocker fordi det var en ost jeg bare så vidt har smakt en gang før.
Smaken
Det er jo en fjellost så den har nøttesmak, kanskje mer over mot røstede peanøtter, men også en fin touch av smørkaramell. Myk og «kremete» i munnen. En veldig likandes ost.
Å drikke til
En sveitsisk hvitvin passer fint, det gjør også Chardonnay fra Frankrike, trenger ikke bevege deg lenger enn til Jura for å få et flott eksemplar. Ellers passer cider uten både sødme og bobler flott. Tørr og stille, altså.