Camembert vs. «Camembert» – hvem vinner?

Det er altså i ferd med å brygge opp til en aldri så liten ostekonflikt i Normandie. Det er jo et område som har vært i krigen før, så de tåler vel en kamp. Mange krefter er i spill på begge sider, og i midten står Patrick Mercier, president i ODG (Organisme de Défense et de Gestion), produsentene av AOC-melk og Camembert AOP. Så midt i og midt i, han står nok godt plantet på den ene siden av kampen, men midt i stormen for å si det slik. Og i følge eget utsagn har han ikke tenkt å gi seg. (Profession fromager)

camembert
Camembert de Normandie AOP

Camembert fabriqué en Normandie

For de fleste av oss kan dette dreie seg om en detalj, men for de involverte, er det viktig nok. Du tør være kjent med at Camembert AOP er merket Camembert de Normandie. I hvert fall har det vært poengtert noen ganger her på bloggen. Enhver AOP-ost eller hvilket som helst annet AOP-beskyttet produkt (eller AOC for den saks skyld) har visse krav til seg. I første rekke geografi siden AOP er en geografisk opprinnelsesbeskyttelse, men også råvarebehandling, tilvirkningsmetoder og merking for å nevne noen. Et ganske omfattende regelverk, i enkelte tilfeller så omfangsrikt at noen velger å stå utenfor, uten å ha sagt at akkurat det er en direkte del av konflikten nå, men var det definitivt i 2007 da den forrige konflikten i Camembertland fant sted. Da brøt de store ut fordi de ikke fikk gjennomslag for lettelser i kravene som gjalt AOP beskyttet Camembert.

Camembert vs. Camembert, hva står kampen om?

Altså, det du kanskje også vet er at det er en del Camembert som er merket «fabriqué en Normandie». Og her er det konflikten står. De som produserer melk til de AOP-merkede ostene må være AOC-godkjent og komme fra departementene Calvados, Manche, Orne og Eure. Kun derifra. Bocage kalles det. Fra og med i år skal også 50 % av melken komme fra Normande-kyr. De som tilvirker Camembert fabriqué en Normandie trenger ikke følge disse reglene. I og med at det står at osten er tilvirket i Normandie, så er den jo det, men melken trenger ikke være derifra. Og i mange tilfeller er den heller ikke det. Osten kan dessuten tilvirkes av rå eller pasteurisert melk.

Så det som er stridens kjerne er altså bruken av Normandie. De som produserer Camembert AOP, altså Camembert de Normandie hevder at bruken av fabriqué en Normandie det er forvirrende for forbruker. Akkurat det kan jeg være enig i, for der har jeg selv bommet en gang. I tillegg hevder AOP-folket at de andre surfer på det arbeidet som legges ned for å fremme den AOP-merkede osten.
De andre produsentene på sin side, kjemper for retten til å gjøre som de har gjort; kunne merke osten som «produsert i Normandie.»

Når dette er sagt så er det visst forholdsvis uvanlig at det gis lov til å merke et ikke godkjent AOP/AOC-produkt med et områdenavn, Normadie i dette tilfellet, når det finnes et beskyttet produkt som bruker dette områdenavnet. Det er jo kjernen av AOP/AOC. EU godkjenner det ikke, men det er franske myndigheter som har gjort et unntak. Her har det nok vært en effektiv lobby en gang.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen