Le Saulzais – Le Brebis de Berry

Denne er faktisk litt spesiell, ikke fordi Le Saulzais er en sauemelksost, men fordi den kommer der hvor den kommer fra; nemlig Berry-provinsen. Den ligger i Loire, og er det noe denne dalen ikke er kjent for, så er det sauemelksoster. Så er heller ikke Le Saulzais noen masseprodusert ost, den kommer nemlig bare fra én liten gård, Les Bruyères i Saulzais-le-Potier. Ekte gårdsost altså. Langs A71 fra Bourges og i retning sørover mot Clermont-Ferrand. Ingen dum vei å kjøre det, Clermond-Ferrand har nemlig mye å by på. Berry-provinsen er ellers mer kjent for geitoster som Crottin de Chavignol og Valençay for å nevne et par.

Le Saulzais
Le Saulzais, sauemelksost fra Loire.

Le Saulzais – en puck?

Ser ut som en litt stor puck på 300 gram. Nå må jeg si at pucker har jeg ikke greie på, ikke ishockey heller, så hvor stor en ekte puck er, vet jeg ikke. Blir antakelser det her altså. Men den er da rund, osten, med fin skorpe av litt hvitmugg og melkesopp. Det ser du på det fine mønsteret i skorpen. Noen synes at dette mønsteret, som kan gi assosiasjoner til kravlende mark, er alt annet enn fint. Jeg synes imidlertid at det er det. Jeg har en stor fascinasjon for osteskorper hvor naturen har fått lov til å jobbe med saken.

Le Saulzais
Se så fin skorpe!

Smak og konsistens

Ganske fast i konsistensen, men kremete når du får den i munnen. Blir modnet i ca fire uker, så da er den også litt tørr og smuldrete, men på ingen måte slik at den faller fra hverandre når du skjærer av en bit. Fin melkesmak og ikke noe stramt.

Å drikke til

Her kan du drikke lokalt. Selv om Sancerre og geitost er en klassiker i dette området, ser jeg ingen grunn til at ikke samme anbefalingen gjelder for denne sauemelksosten. Men det kan godt være en litt moden Sancerre. De finnes de også.

Kjøpt på Ma Poule denne her. Så du må på Mathallen her i Oslo om du vil sikre deg en smak.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen