Sommer og amerikanske oster på fatet

Sommerferien står for døren for de fleste og kanskje litt imot tidligere år, så skal jeg ikke komme med noen anbefalinger for sommeroster. Det skal du få finne ut av selv. Men er du i beit, så finnes det et utall av anbefalinger her inne. Bare å bruke litt tid. Lærerikt vil det også være. For egen del skal jeg bruke sommeren på å forske litt på amerikanske oster, som jeg er ganske fascinert av, men kan for lite om. Amerikansk ost er jo mye mer enn de singelpakkede smelteostskivene fra Kraft med cheddar-smak, eller Philadelphia som for øvrig er er flott på bagels og i ostekaker. Historien vil også ha det til at Cottage Cheese kommer fra Amerika. Godt mulig det, men det bør imidlertid nevnes at noen hevder den muligens kom dit med europeiske innvandrere. USA er for øvrig verdens største osteprodusent. Rett nok ikke bare kvalitet, det må sies.

amerikanske oster
Mt. Tam, rett nok pasteurisert, men mitt første virkelige møte med amerikanske oster.

Mange fantastiske amerikanske oster

Wisconsin er den store ostestaten. California var til en viss grad der det begynte, mens Vermont er staten som synes å ha tatt en lederrolle i den offentlige debatten. Kredibiliteten for dette har de jobbet opp gjennom innovasjon og høy grad av kvalitet i ystehåndverket. Dette er de tre hovedmiljøene slik jeg opplever det. I tillegg finnes det en mengde ysterier rundt omkring, som yster av både rå og pasteurisert melk. Det er på ingen måte slik at alle amerikanske oster er pasteurisert. Slett ikke. Men det er ikke en ens lovgivning på tvers av alle statene, så noen kan yste av rå melk, mens andre steder er det helt umulig. Kanskje en problemstilling som ikke nødvendigvis er helt ukjent her hjemme heller, om enn i mindre grad. Det som er felles for alle stater er at oster av rå melk må modnes i 60 dager før de kan legges ut for salg. Det gjelder importert ost også, for øvrig. Om den regelen er hensiktsmessig er det nok delte meninger om.

Amerikanske oster i Norge?

Foreløpig i svært begrenset grad. Det har sporadisk vært noen fra Jasper Hill i Vermont, Bayley Hazen Blue og Harbison i hvert fall. Veldig gode for øvrig. Så kan det jo ha vært noe jeg ikke vet om, men tilgangen er svært begrenset. Det beste stedet i Europa for å få tak i amerikanske oster er nok London.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen