KU
Caerphilly
Opprinnelig en ost fra Wales, men tilvirkes i dag også i Avon og Sommerset i England. Gjerne upasteurisert. Se etter Duckett’s eller Gorwydd. Fast ost som opprinnelig ble oppfunnet for at gruvearbeiderne i Sør-Wales skulle få i seg nok salt etter lange dager i gruvene. De engelske variantene lignet etter hvert av praktiske årsaker mye på Cheddar, men har nå kommet seg tilbake til originalen. Lett gualaktig ostemasse som heller mot det smuldrende og med en hvit og mer kremete kjerne. Frisk syrlig duft og smak av melk. Ikke noe langtidslagringsprosjekt. Skorpen er hard med noe muggvekst. Skjær bort. God smelteost men gjør seg også veldig godt som den er, gjerne sammen med litt chèvre og Comté.
Å drikke til: Tysk Riesling eller Chablis som har i hvert fall noen få år på langs.
Cheddar
Cheddar, ja. Kumelksost fra Sommerset, England. Der startet det på 1200-tallet. Rett nok finnes det mange kopier laget hvor som helst i verden. Men bare ost tilvirket på gårdene tilhørende West Country Framhouse Cheesemakers i Sommerset har PDO-beskyttelse fra EU. Er du i London eller et annet sted i Storbritannia så let opp en ostebutikk og kjøp med deg en Cheddar fra West Country Group. Du trenger imidlertid ikke reise så langt, de er tilgjengelig her til lands også. Det er Farmhouse ost som det heter der, tilsvarende fermier i Frankrike. Noe helt annet enn det meste du får vakuumpakket i butikken. Se gjerne etter Keen’s Farmhouse Cheddar eller Montgomery’s Cheddar, de er begge upasteurisert. Samme gjelder Westcombe. Cheddar er off-white til gul på farge. Ganske kompakt og lett smuldrete. Dette er en lagringsost, av og til opp til to år. Så er det bare å velge og vrake. Har gjerne en duft av gress, mens smaken ofte kan være nøttete med et fruktig tilsnitt. Cheddar er også en flott matlagingsost.
Det finnes også andre cheddaroster av rå melk fra andre deler av Storbritannia. Isle of Mull og Hafod for eksempel.
Å drikke til: Her kan du godt slå til med en god Bordeaux. Alternativt en Malbec, fra Cahors eller Argentina da. Denne osten tåler tanniner og da er valgfriheten stor. Men husk at hvis du serverer andre oster også så er det ikke sikkert at de tåler tanninene. Portvin vil også gå veldig godt, likesom Champagne fungerer flott.
Cheshire
Appleby’s Cheshire. Fra Whitchurch i grevskapet Shropshire. Fantastisk frodig og vakkert. Litt sør for Manchester. Rett utenfor Stoke. Cheshire er antakelig Storbritannias eldste ost. Stammer fra et sted rundt romertiden. Som kjent var dette okkupert land, romerne stanset ikke før Hadrian wall litt nord for Newcastle. Nok om det. En veldig godt laget og tradisjonell Cheshire som kommer fra Appleby’s. Av upasteurisert kumelk. Rik og litt krydret smak som sitter lenge i munnen. Den er håndlaget og pakkes i klede (cloth bound). Tilsettes moderate mengder av fargestoffet Annatto som gir den en slags lakserosa farge. Spesielt for denne osten er at den ikke er ystet med animalsk løpe men en som er laget av plantestoff (vegetabilsk).
Å drikke til: Hva med en lett single malt uten for mye røyksmak?
Hafod
En walisisk cheddar av rå, økologisk kumelk. Ystet på gården Bwlchwernen Fawr i Ceredigion av melk fra 75 kyr av rasen Ayrshire. Gården drives av familien Holden. Flott cheddar som gir smør- og nøttetoner på smak. Osten kommer i to størrelser; sylindere på henholdsvis 10 og 18 kilo. Modnes 16 måneder og utvikler en naturlig skorpe. Svøpt i klede.
Å drikke til: En Bordeaux, gjerne det britene kaller Claret. Alternativt en Malbec, fra Cahors eller Argentina da. Men husk at hvis du serverer andre oster også så er det ikke sikkert at de tåler såpass kraftige viner. Portvin vil også gå veldig godt.
Isle of Mull
En skotsk fastost fra nettopp Isle of Mull, nærmere bestemt Tobermory. Helt nordvest på øya, ved utløpet av Sound of Mull, der veien slutter. Her driver altså en familie som opprinnelig kommer fra Somerset med gård og ysting. Ganske værhardt område dette, så selv om klimaet er mildt så er kyrne ute bare sommermånedene. Resten av året lever de på silo og mask fra whiskyproduksjonen. Husfruen som yster osten har gått i cheddarlære i Somerset, men de definerer ikke dette som en cheddartype selv om de fleste andre gjør det. Veldig blek gul ost, svak søtlig melkeduft. God smak som først er rund men som etter hvert som du har den i munnen blir ganske skarp og sitter lenge i. Godt, godt. Vellagret ost kan utvikle tilløp til årer av blåmugg. Ikke noe negativt i det. Upasteurisert kumelk dette.
Å drikke til: Øl vil jeg si. Real ale. Eller Whisky, single malt uten for mye røyksmak, med en dash vann i seg.
Lincolnshire Poacher
Engelsk fastost fra Lincolnshire. Kumelksost og av rå melk. En ost mellom Cheddar og Gruyère som gir interessante smaker, blant annet med mulighet for hint av ananas. God matlagingsost er det også. Gulaktig på farge og ganske kompakt, kan minne om et stykke smør (!), men det er det altså ikke.
Å drikke til: Øl, real ale, for meg betyr det Bitter.
St. Cera
Rå kumelksost fra Suffolk. Liten rund ost som kommer i en liten eske. Fersk kremost med en myk blekgul skorpe med en blanding av mugg og melkesopp. Konsistensen er kompakt, men ganske myk. Smelter i munnen. Har noen bittertoner i smaken som kan være fra skorpen. Fin og markant ost.
Å drikke til: En lett søtlig hvitvin av type Kabinett eller standard halvsøt Vouray.
Stichelton
En engelsk blåost fra Welbeck Estate i Nottighamshire, dvs et av områdene hvor det er lov å produsere Stilton. En forholdsvis ny ost som ystes av rå kumelk. Siden den er upasteurisert kan den ikke defineres som Stilton. Osten er håndlaget og det brukes lang tid, ikke noe hastverksarbeid her. En ost med en god og omfavnsrik smak og smøraktig konsistens. En flott ost laget av en utvandret amerikaner. Siden den er håndlaget kan smaken variere noe fra sesong til sesong.
Å drikke til: Klassisk portvin, gjerne med årgang og godt lagret.Også en godt lagret Tawny. Dersom du er (malt)whiskyfantast prøv Talisker 10 years old.
Geit
Innes Log og Innes Brick
En geitost i St Maure de Tourane-stil fra et gårdsysteri i Staffordshire, England. De yster også en tilsvarende ost Innes Brick. Begge ostene fraktes til Neals Yard Dairy i London veldig unge og modnes der. Skorpe av melkesopp. En veldig smakfull ost ystet med animalsk løpe. De jobber med å utvikle lokal starterkultur, basert på mysen fra dagen før. Innes brick er mye lettere enn Innes Log som har et visst rustikt preg.
Å drikke til: Tradisjonelt med Sauvignon blanc eller hva med et glass engelsk musserende. Innes Log trenger en mer moden vin enn Innes brick.
Old Ford
En fast geitost av Tomme-type med naturlig skorpe (Mucor) som ystes på gården Sleigh i Sommerset av Mary Holbrook. De yster også to ferske geitoster av chèvre-type; Tymsboro og Sleightlett. I motsetning til de to andre ostene yster hun alltid denne osten selv. Lite press så osten får stå overnatten for å drenere og syrne. Modnes minimum tre måneder i en steinkjeller. oster ystet sent i sesongen modnes opp til åtte måneder. Fruktig i smaken som ung, blir mer markant etter hvert med tydeligere saltpreg.
Å drikke til: Moden champagne eller en Chenin blanc.
Tymsboro
Pyramideformet geitost i Valençay-stil. Skorpen har et fint utviklet hvitmugglag, ikke melkesopp som er veldig vanlig for denne type geitoster, og er i motsetning til originalen Valençay ikke dekket med aske. Konsistensen er silkemyk og smaken har svakt preg av pepper. Merkbart, men ikke plagsomt innslag av salt.
Å drikke til: Fransk Sauvignon blanc eller en engelsk musserende så som Nyetimber. Har fin syre og passer godt til osten. Prøv også en hvitvin med et svakt anslag av sødme.
Sleightlett
En liten helt fersk geitost ystet av samme ostemassen som Tymsboro, men formes som bittemå pucker og selges helt fersk.Etter to til tre dager blir osten dekket med en blanding av aske og salt. Typisk fersk geitost med syrlig melkesmak, noe urter. Osten er best før den er to uker gammel.
Å drikke til: Fransk Sauvignon blanc eller en engelsk musserende så som Nyetimber. Har fin syre og passer godt til osten.
Cardo
Denne osten er også fra gården til Mary Holbrook, men dette er en ost med vasket skorpe, noe som gjør den mer typete. I motsetning til de andre ostene hun yster, er denne tilvirket med vegetabilsk løpe, nærmere bestemt fra tistel. Rustikk, kraftig smak med krydderpreg som sitter godt i munnen. En god ost hvis du vil ha litt kraft.
Å drikke til: Her kan du prøve med en moden Chardonnay eller en rustikk rødvin fra det sørlige Frankrike.
SAU
Berkswell
Fra landsbyen av samme navn like utenfor Coventry. Ram Hall Farm heter gården og har laget sauemelksost siden sent åttitall. Gården er imidlertid fra 1600-tallet. En fast ost som jeg synes er i en Pyrinétradisjon. Rå melk. Grå hard og uspiselig skorpe med fint mønster. Mild og fin men ganske rik og med en søtlig touch og som så ofte med faste oster et snev av nøtter. Spis den gjerne på et godt stykke brød med et glass vin eller en god kopp te til. Noe Ploughmansaktig over det.
Å drikke til: Modne røde og hvite viner. Gjerne Bordeaux for begge alternativer. Alternativt et glass mild whisky. Også et glass real ale vil fungere godt tror jeg. I hvert fall på pub i Storbritannia.
Corra Linn
En kledesvøpt, fast sauemelksost fra gårdsysteriet Errington i Carnwath, Lanarkshire i Skottland. Ikke så langt fra Edinburgh for øvrig. Navnet har den fra en foss som ligger like ved. Ystes av melk fra Lacaune-sauer, samme rase som gir melk til Roquefort og som sådan ganske utypisk i Skottland. Ystes fra januar til august og modnes til neste vår. Kommer i sylindre på ca syv kilo. En gårdsost. Lett kornet konsistens. Saltsøt i smaken og med nøttetoner. Smelter lett så den er god på toast.
Å drikke til: En fruktig rødvin eller en lett single malt whisky.
St. James
En liten, kvadratisk ost av rå sauemelk og vasket skorpe. Skorpen er i Reblochonstil. Osten er en gårdsost fra Cumbria og ystes av Martin Gott. En mild ost med fin melk-/smørsmak. Noe urter, men veldig nedtonet. Kan varierer noe over sesongen. Halvfast og litt kompakt konsistens med tilløp til noen hull. Fin tyggemotstand. Spis gjerne skorpen, den gir ingen bismak. Lett å like denne her.
Å drikke til: Hvite Burgundere, eller lette røde viner så som Beaujolais. Du kan jo også prøve museredne Nyetimber Classic Cuvée.