Britisk ost i Norge

Siden vi var inne på Stichelton og Stilton i forgårs, så tenkte jeg at jeg ville nevne at det er mye annen britisk ost, selv om det meste av osten er engelsk, i Norge også. Noe ost er walisisk, det skal nevnes, som for eksempel Caerphilly, men det meste er engelsk. For husfredens skyld: britisk.

Har vel nevnt tidligere at jeg ble kjent med denne type ost i studiedagene i Manchester. Da mest i form av ostetoast som var takknemlig spise, enkelt å tilberede også. Etter det er jeg nok blitt litt mer avansert i matveien, selv om ostetoast er både godt og enkelt.

Så har det ikke vært så lett å få engelsk ost i Norge, bortsett fra Cheddar og til tider Stilton. Stilton har vel vært grei men cheddar er nok av ymse kvalitet dersom den i det hele tatt er produsert på øya.

Den som etter min erfaring har best utvalg av engelsk ost, i hvert fall her i Oslo, er Gutta på Haugen. Her har jeg handlet både Appleby’s Cheshire, Stichelton, Stilton med mer og ikke minst Cheddar både herifra og derifra på øyriket. En annen skatt de har er Shropshire blue som vår familie synes er et funn av en blåost. Gutta på Haugen har etter det jeg vet et godt samarbeid med Neil’s Yard Dairy og det er vel en av grunnene til det rike utvalget engelsk kvalitetsost. Noe er pasteurisert, mye er upasteurisert. Nå ser jeg at utvalget av chèvre også har bedret seg i det siste, og jeg håper ikke det ene går på bekostning av det andre. Det er ellers Fromagerie som har dominert den genren.

Så i disse grill og hamburgertider, kanskje en idé å variere litt med ost? Gjør det hele mye mer både spennende og smakfullt. Da er det verdt å se til de britiske øyer med sine mange gode alternativer.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen