En ost har vi stort sett fått to ganger per dag here nede; det er Brillat Savarin. Det er en forholdsis vanlig ost og bør være kjent for de fleste i Norge også. En hvitmuggost med veldig hvitt mugglag. Den blir ikke lagret så lenge, bare en til to uker, så den får flekker slik som Brie og Camembert ofte gjør.
Osten er oppkalt etter Jean Anthelme Brillat-Savarin (1755–1826)som var en fransk gourmet, advokat og politiker. Han er nok mest kjent for som gourmet og for å ha skrevet verket Smakens fysiologi (min oversettelse – Physiologie du goût).
Advokat og politiker, men mest av alt gourmet
Jean Anthelme Brillat-Savarin har da som sagt fått en ost oppkalt etter seg. Dette er en pasteurisert ost som lages hovedsaklig i Burgund og Normandie, og det er vel en av grunnene til at vi har fått den til hvert måltid.
En av de feteste ostene
En veldig fet ost som der melken blir tilsatt fløte. Dette git minst 75% fett i tørrstoffet noe som tilsvarer ca 40% fett totalt, altså regnet av ostens totale vekt. Dette gjør at osten er veldig rik og kremete. Kan godt minne om andre hvitmuggoster med sine sopparomaer men har også en flott litt syrlig melkesmak. Veldig mild og slik sett bare god om du ikke er på jakt etter noe som har kraft og pondus.
Lunch i Savigny les Beaune
Vi har som sagt fått den hver dag her nede i Burgund, og dagens lunch i Savigny les Beaune var ikke noe unntak. Veldig god lunch for øvrig.
Ingen av disse har kunne måle seg med den vi fikk første kvelden på Ma Cuisine i Beaune. Den var perfekt modnet, perfekt temperert, den fløt ikke ut over hele tallerkenen, men den smeltet på tungen. Alle de andre har vært mye fastere og mister dermed noe av sin silkemyke sjarme.
Å drikke til
En hvitvin gjør seg flott til denne osten. I dag drakk vi en Mersault 1er Cru og det og det var gudedrikk. Rødvin kan, i hvert fall dersom den har tanniner, krasje med sopparomaene i osten. Nå anbefaler jeg på ingen måte å drikke tanninrik vin til ost, uansett, slik at det er sagt.