Brie de Meaux og Brie de Melun er to oster som begge er tilgjengelig i Norge. Brie de Meaux rett nok i vesentlig større utstrekning enn Brie de Melun som i stor grad blir spist lokalt. Begge er de AOC-oster, begge er da naturlig nok Brie men dette til tross ganske forskjellige. Trengs det så to Brie-AOC’er? Ja, fordi til tross for sine åpenbare likheter er det noen forskjeller. For oss som konsumenter kanskje ikke like åpenbare med mindre vi smaker dem sammen.
Dt er to forkjellige måter å tilvirke ostene på som faktisk krever to AOC’er. Mens Brie de Meaux tilvirkes rett fram ved å tilsette melken løpe, må Brie de Melun gjennom en melkesyregjæring på minst 18 timer før løpe kan tilsettes. Det gjør en stor forskjell. Også at modningen går noe saktere. Ut over det, og at de har litt forskellig omkrets, er begge kumelksoster og begge er laget av upasteurisert melk.
Denne tilvirkningsforskjellen gjør at mens Brie de Meaux er mild er Brie de Melun mye kraftigere. Best smaker du det ved å sammenligne direkte. Nå skal de sies at dersom du er vant med de dusin-Brie-ostene du får i butikken enten de er laget i Norge eller Frankrike så vil Brie de Meaux fremstå som alt annet enn mild. Tvert imot. Dette har litt med hvilket Brie-nivå du ligger på.
Har du først smakt en eller begge av de ovennevnte vil dagligvarebrien fremstå som veldig kjedelig og smakløs med et kritthvitt blendaytre. Det kan ikke sies om verken Brie de Meaux eller Brie de Melun.
Å drikke til: Røde østside-Bordeaux, dvs. Merlotbaserte røde viner, lett og fruktige viner så som Beaujolais, en kommune-Syrah, eller dersom du ønsker å drikke en hvitvin prøv en halvtørr Sauvignon blanc. Men også rik champagne. For all del.