Boerenkaas Edamer – hollandsk bondeost.

Det er jo jul snart så jeg må litt mer innom Edamer. En av de hollandske urostene sammen med Gouda. Oppkalt etter havnebyen Edam litt nord for Amsterdam. Nå til dags produseres Edamer over hele Nederland og for så vidt hvor som helst i resten av verden også. Osten er ikke beskyttet med andre ord.

Jeg vet ikke om det produseres Edamer i Edam i det hele tatt. Det er ikke så viktig, men det som imidlertid er interessant er at det vokser fram en produksjon av det man i Nederland kaller boerenkaas, bondeost eller noe i den retning skulle det bli. Og gårder rundt om i Nederland har begynt å fatte interesse for å produsere Edamer. Boerenkaas er fremstilt av upasteurisert melk fra gårdens egen kyr. Så Edamer boerenkaas blir da en Edamer tilvirket på en bondegård etter denne gårdens gamle tradisjon. Man kan få både Edamer og Gouda Boerenkaas, og for så vidt andre også men som er forholdsvis ukjente i Norge.

Vanlig Edamer er pasteurisert, enten den er norsk eller hollandsk. Jeg vet ikke om det er mulig å få Edamer Boerenkaas i Norge, men mange av oss reiser i ny og ne innom Schipol på vår vei ut i verden eller aller helst hjem, og med den myriaden av butikker som er der skulle det ikke forundre meg om det gikk an å få med seg litt Borenkaas Edamer eller Gouda for den saks skyld. Kommer du over det så kjøp med deg. Og finner du Boerenkaas Edamer så kjøp to, så kan du legge den ene til lagring et år eller to. Fremtidige smaksøyeblikk.

Lær av fortiden; alle de gangene du har reise gjennom Schipol uten å tenke på å kjøpe med ost. Lev i nuet; kjøp med en ost for umiddelbart konsum. Planlegg for framtiden; kjøp to og lagre til senere. God livsvisdom dette her synes jeg.

Ja, ja. Velbekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen