Auvergne, Auvergne

Massif Central

Auvergne fostrer flere gode oster. Er en del av Le Massif Central som ligger midt i Frankrike. Derav navnet naturlig nok.

Vulkansk og frodig

Et vulkansk område, Auvergne i rundt 1000 meters høyde over havet. Det vulkanske jordsmonnet gjør det veldig næringsrik. Det har skapt en frodig vegetasjon med mange forskjellige og aromatiske planter. Elver renner på

Treenigheten ost, vin og brød. Salers. Foto: Gunnar Bløndal
kryss og tvers og gir også et godt grunnlag for områdets frodighet. Her er flotte beiteområder for de lokale kurasene som er Aubrac og Salers. Disse to rasene gir kanskje ikke så mye melk hver gang, men gir veldig fet melk.

Kvalitetsost

De mange aromatiske plantene er med på å gi melken og dermed osten karakter. Og det kommer mange kvalitetsoster fra dette området. Vi kan nevne Brique du Forez som er en bløt og upasteurisert geitemelksost. Denne finnes også i andre varianter fra andre områder men under samme navn. Fourme d’Ambert og Bleu d’Auvergne er begge blåmuggoster tradisjonelt runde og høye. St. Nectaire er kjent nok, halvfast, upasteurisert og ofte godt modnet. Gaperon er en upasteurisert kumelksost med en veldig karakteristisk form; som små kanonkuler. Navnet stammer for øvrig fra den lokale benevnelsen for rå melk: gape. Sist men ikke minst kommer både Salers og Cantal fra dette området. Begge faste og Salers er alltid upasteurisert.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen